Pentru al zecelea an la rând, fARAD le va aduce arădenilor filme documentare din întreaga lume. Festivalul are loc între 22 și 26 noiembrie la Cinema Arta și în alte spații care vor găzdui atât proiecții de film în prezența unor invitați din țară și din străinătate, cât și evenimente speciale arondate tematicii din acest an, „Om bogat, om sărac”.
„Selecția examinează noțiunea de bogăție, măsurată nu doar în bani și bunuri materiale, ci și în raport cu contextul social și modul de viață al oamenilor. Majoritatea filmelor prezintă realitatea contemporană a societăților capitaliste neoliberale și a economiei globalizate, care au dus la o creștere dramatică a inegalității sociale și la o diferență tot mai mare între bogați și săraci. În toată această ecuație, sărăcia este, de fapt, cealaltă față a monedei, revelând adevărata dimensiune a bogăției celor puțini”, spune Dimitris Kerkinos, director artistic al festivalului.
La această ediție aniversară, fARAD va colabora cu librăria La Două Bufnițe din Timișoara și cu TypopassageTM, un micro-muzeu timișorean dedicat designului grafic și artei tipografice. Cele două parteneriate se vor concretiza într-o serie de acțiuni conexe, printre care și o expoziție inițiată de TypopassageTM și dedicată afișelor lui Milton Glaser (1929-2020), unul dintre cei mai importanți graficieni americani. Ovidiu Hrin, declară că aceasta „va prezenta o selecție dintre cele peste 400 de afișe realizate de Milton Glaser de-a lungul carierei sale, oferind oportunitatea de a reflecta asupra impactului pe care o creație realizată cu dedicare și pasiune îl poate avea asupra fiecăruia dintre noi.”
Glaser va fi, totodată, protagonistul deschiderii oficiale fARAD 10. Proiectat în prezența regizoarei Wendy Keys, documentarul „Milton Glaser: To Inform and Delight” explorează viața și opera artistului căruia îi datorăm iconicul design, recognoscibil la nivel global, al logo-ului „I Love New York”.
În ultimii trei ani, fARAD a invitat un designer român să realizeze afișul festivalului. Pentru fARAD 10, onoarea de a transpune grafic tema festivalului, „Om bogat, om sărac”, i-a revenit lui Radu Pandele, artist contemporan născut în București și care a copilărit la Arad, unul dintre cei mai proeminenți creatori la momentul actual din țară.
Ediția a 10-a va prilejui și organizarea, în premieră pentru orașul Arad, a unei gale dedicate filmului documentar românesc. Despre acest eveniment, mai multe detalii vor fi făcute publice în curând. Programul integral al festivalului și numele invitaților vor fi anunțate în luna octombrie pe www.farad.ro și pe pagina de Facebook a festivalului: www.facebook.com/FARAD.ro. fARAD poate fi găsit și pe Instagram la pagina: www.instagram.com/faradfilmfestival.
Citiți principiile noastre de moderare aici!