Arad. Ediția a 9-a a Festivalului Internațional de Film Documentar a adus pe ecranul cinematografului Arta două proiecții extrem de diferite, atât prin prisma impactului emoțional, cât și a plasării în timp a subiectului.
Channel 54, în regia argentinianului Lucas Larriera, investighează o o transmisiune paralelă despre aselenizarea din 1969, care ar fi fost primită de un radio amator din Avellaneda, în provincia Buenos Aires. Deși intenția inițială a regizorului a fost investigarea provenienței imaginilor, nefiind excluse conspirațiile propuse de Armengol Torres, organizatorul Săptămânii Lumii Spațiale în Argentina, documentarul se transformă într-o încercare de a-l contura, chiar și în tușe groase, pe Norberto Otero, cel care a surprins imaginile cu pricina. Puține sunt însă informațiile pe care Larriera reușește să le pună cap la cap despre personajul devenit, între timp, central, la fel cum nerezolvat rămâne și misterul transmisiunii interceptate de el.
Groapa comună
Depth Two a propus publicului arădean o poveste mult mai apropiată de noi, mai prospătă, dar și mult mai cutremurătoare. „În 2001, o groapă comună a fost descoperită într-o suburbie a Belgradului. Curând după aceea, altele au ieșit la iveală. Documentarul lui Ognjen Glavonić investighează povestea ascunsă din spatele acestor descoperiri cutremurătoare, care ne duce înapoi în 1999 și la bombardamentele NATO din Serbia. Folosind mărturiile verbale ale victimelor și autorilor deopotrivă, filmul e construit ca un thriller hipnotic care vizitează locurile în care crimele s-au petrecut cu 17 ani în urmă și caută urmele acestui masacru ascuns, în încercarea de a scoate la lumină și a da glas unor povești ținute cu bună știință în tăcere”, este, pe scurt, descrierea documentarului realizat în 2016.
La finalul proiecției, regizorul Ognjen Glavonić, invitat special al fARAD, a fost „luat la întrebări” de public, explicând cum a obținut mărturiile folosite in film, cum a fost primit filmul in Serbia, dar și cum a ajuns să facă acest documentar… fără să vrea, în timp ce lucra la un film de ficțiune.
Filme de sâmbătă seara
Maratonul filmelor documentare continuă astăzi, 10 septembrie. De la ora 17, rulează filmul „Trei minute – o prelungire”, urmând ca la ora 18:30 să înceapă proiecția peliculei „Nelly & Nadine”. Ambele filme vor fi proiectate în premieră națională, iar cel de-al doilea va fi urmat de o discuție cu regizorul Magnus Gretten. De la ora 21, tot sâmbătă, va fi proiectat documentarul „Pentru un pumn de cartofi prăjiți”. Seara se încheie la Cafeneaua Literară Joy’s din Piața Avram Iancu, unde va avea loc party-ul de închidere a festivalului.
Duminică, în ultima zi de festival, proiecțiile vor începe de la ora 15:00, când vom putea vedea, în premieră națională, documentarul „Direct pe video”. De la ora 17:00, va avea loc o premieră internațională – proiecția documentarului „Copacul meu”, în regia lui Jason Sherman. Ultima proiecție a ediției 2022 a festivalului fARAD este programată duminică, la ora 19:30: atunci cinefilii vor putea urmări documentarul „Cârtița”.
Despre fARAD
fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Asociației Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Insula 42 (fostă Asociația Film ETC., producător general Oana Radu, director artistic Dimitris Kerkinos și consultant artistic Mihai Chirilov). Co-fondatori: Mona Nicoară și 111 Film. Cea de-a noua ediție este realizată în parteneriat cu Institutul Francez Timișoara și cu sprijinul Groupama, al Centrului Național al Cinematografiei și al Uniunii Cineaștilor din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!