Câte o premieră națională în fiecare zi de festival. Adică, în perioada 4-8 octombrie, fiecare zi va avea câte o peliculă proiectată în premieră națională.
Risk
Deschiderea festivalului va fi făcută de filmul „Risk”, regizat de Laura Poitras. Cu o durată de 87 de minute, coproducția germano-americană va fi proiectată pe 4 octombrie, de la ora 19, la Cinema Arta, în premieră națională.
„Un australian închis în ambasada ecuadoriană de la Londra de șase ani, un hacker și activist pentru transparență căutat de americani pentru spionaj și acuzat de viol în Suedia, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange este o enigmă care fascinează, dezamăgește și exaltă imaginația”.
Winnie
Premiera națională a filmului Winnie (2017, Franța-Africa de Sud-Olanda) va avea loc pe 5 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Arta. Filmul, câștigător al premiului pentru cea mai bună regie la Sundance 2017, va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul Pascale Lamche.
„Puțini politicieni au vieți așa de aventuroase ca Winnie Madikizela-Mandela, fosta soție a lui Nelson Mandela, liderul mișcării anti-apartheid și primul președinte democratic al Africii de Sud. Povestea ei, departe de a avea simplitatea arcului eroic de 27 de ani în captivitate a soțului ei, include rezistență, triumf, scandaluri, corupție și exil — și este, prin urmare, de fapt mult mai palpitantă și cinematică.”
Tokyo Idols
Tot pe 5 octombrie, tot la „Arta”, însă de la ora 21:00, va avea loc și proiecția filmului documentar „Tokyo Idols”, regizat de Kyoko Miyake. Coproducția nipono-canadiano-britanică va fi proiectată în premieră națională în cadrul fARAD.
„Mulți dintre cei aproximativ 10,000 de idoli actualmente în Tokyo sunt adolescenți, mai cu seamă tinere fete care au fani loiali, majoritatea bărbați singuri la vârsta mijlocie, care în alte contexte au prea puține contacte sociale. Regizoarea Kyoko Miyake tratează subiectul fără menajamente, într-un stil alert, adeseori amețitor, care se trage din cultura vizuală a internetului japonez”.
Le concours
„Admiterea” sau „Le concours”, documentar francez din 2016, va fi și el proiectat în premieră națională la fARAD. Proiecția va avea loc pe 6 octombrie, de la 18:30, la Cinema Arta. Regizat de Claire Simon, documentarul a câștigat premiul de „Cel mai bun documentar despre cinema” la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, în 2016.
„Adeseori pomenită ca cea mai înaltă școală de cinema din Franța, La Fémis este un loc în care creativiteatea care nu se lasă răpusă de presiune este nutrită cu rigoare, mândrie istorică și competitivitate acerbă, cu rezultate uneori excepționale, alteori mediocre. Acest documentar observațional, aproape în stilul lui Frederick Weisman, urmărește procesul de admitere la școala de film, un calvar care durează cinci luni și în urma căruia sunt selectați 40 de candidați la celebritate și nemurire artistică”.
I am not your negro
„Nu sunt negrul tău”, cel de-al cincilea documentar ce va fi proiectat pentru prima dată în fața publicului român, este regizat de către Raoul Peck, fiind o producție americană a anului 2016. Proiecția va avea loc la Arta, pe 7 octombrie, de la ora 19:30.
„James Baldwin a fost el însuși o celebritate: una dintre cele mai cunoscute și fascinante figuri literare din perioada luptei pentru drepturile civile și imediat următoare, Baldwin a fost contemporan și prieten cu Nina Simone, Allen Ginsberg, Marlon Barndo, Harry Belafonte, Jean Genet și Jean-Paul Sartre, printre mulți alții. Regizorul Raoul Peck reimaginează ultima carte, neterminată, a lui Baldwin prin propriile cuvinte și imagini de arhivă combinate cu actualitatea crudă a tensiunilor rasiale din SUA anilor 2000, pornind de la trei morți emblematice ale anilor ’60: Medgar Evers, Malcolm X și Martin Lurther King, Jr, a căror reprezentare este juxtapusă iluziei hollywoodiene a eroismului masculin: alb, cool, nepăsător față de propriile vinovății și privilegii”.
The Lovers and the Despot
În ultima zi de festival, pe 8 octombrie, va avea loc și proiecția ultimei premiere naționale din cadrul fARAD4. Este vorba despre „Despotul și îndrăgostiții”, în regia lui Ross Adam și Robert Cannan, ce va fi proiectat la Cinema Arta începând cu ora 17:30.
„Povestea incredibilă dar adevărată a unui regizor sud coreean, Shin sang-ok, și a partenerei lui, Choi Eun-hee, o actriță celebră, care au fost răpiți separat de regimul din Coreea de Nord, ținuți în detenție, manipulați, reuniți și apoi folosiți ca unelte de propagandă de dictatorul Kim Jong-IL”.
Celelalte pelicule
„Despre orbire” (6 octombrie, 16:30, Cinema Arta), „Ascensiunea lui Zlatan” (6 octombrie, 21:00, Cinema Arta și 7 octombrie, 19:00, Cinema Grădiște), „Weiner” (7 octombrie, 17:30, Cinema Arta), „ABBA: The Movie” (7 octombrie, 21:30, Cinema Arta), „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (8 octombrie, 14:00, Cinema Arta), „Mr. Gaga” (8 octombrie, 19:30, Cinema Arta) și „Kinders” – proiecție pentru copii (5 octombrie, 12:00 și 6 octombrie, 11:00, Cinema Arta și 7 octombrie, 11:00, Cinema Grădiște) sunt celelalte șase pelicule ce întregesc selecția de anul acesta a Festivalului de Film Documentar fARAD. Mai multe detalii despre festival și programul acestuia, pe www.farad.ro.
Organizatorii
fARAD, aflat la ediția a patra, este organizat de către Asociația Film ETC, 111 Film&Entertainment, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă și finanțat de Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad.
Din echipa festivalului fac parte Corina Șuteu (președinte), Mona Nicoară (director artistic), Oana Radu (producător general), Mihai Chirilov (consultant programare), Eugen Matei Lumezianu (coordonator producție), Mirona Radu (coordonator Laborator fARAD), Oana Furdea (coordonator comunicare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!