Această tradiţie este legată de începutul Postului Paştelui, păstrând denumirea latină a sărbătorii „carne vale”, tradus în limba română „carnea să trăiască”. Mascaţi în diferite costume, pe muzică veselă şi cu cântece specifice, copiii şi adulţii sărbătoresc fie la şcoală, pe străzi sau în locuri special amenajate aşa numitul „Al cincilea anotimp”, şi anume Carnavalul. Costumarea şi petrecerile date timp de o săptămână, se încheie odată cu lăsarea postului în Miercurea de Cenuşă.
La Şcoala Generală „Aurel Vlaicu” din Arad, sărbătorirea Carnavalului a reunit elevi şi preşcolari, reprezentanţi ai secţiilor maghiară şi germană. Fiind deja o tradiţie a şcolii, copiii s-au pregătit pentru Carnaval cu câteva zile înainte. Ei au desenat şi au pictat măşti şi au repetat paşii de dans specifici acestei sărbători., Pentru ca totul să iasă perfect, momentul a fost pregătit cu minuţiozitate de d-nele Vesa Rebeca, Horvath Hildegard, Păun Diana, Gal Edith, Tari Eva, Bandici Nadia, Balint Magdalena, Tari Eva, Viszanyo Aurelia, Csillag Andreea. Au participat, în calitate de invitaţi grădinari de la Grădiniţa PP 16 împreună cu d-nele educatoare Farkaş Eva şi Tripon Ildiko.
Vineri, 04 martie 2011, Sala de Sport a şcolii a fost învăluită de bucurie, muzică, culoare şi chipuri fericite. D-na director, prof. Petruşca Tămăsan a deschis în mod oficial Carnavalul şi i-a felicitat pe toţi pentru ingenioziatea cu care şi-au realizat costumele. Elevii, profesorii şi părinţii au petrecut clipe magice, fiecare regăsindu-se sub chipul vreunei prinţese delicate, a unui prinţ curajos, a unui clovn hazliu, a vrăjitoarelor şi magicienilor fermecaţi sau a unui muschetar neînfricat.
Cu sufletul încărcat de bucurie, dar cu regret că petrecerea s-a încheiat, toţi copiii au plecat seara spre casele lor, planificând ce costume vor purta în anul ce va urma.
Prof. Loredana Bretfelean
Citiți principiile noastre de moderare aici!