Pagube anuale însemnate pentru fermierii din Nădlac, provocate de neglijența statului. Cel puțin asta susțin reprezentanții fermierilor, care acuză că terenurile agricole din apropiere de graniță sunt invadate de dăunători, pentru că fâșia de frontieră nu este întreținută de stat de mai bine de 12 ani.
Președintele Cooperativei Agricole „Fermierul Nădlăcan”, Milan Kelo, ne-a declarat că între 1.200 și 1.500 de hectare de culturi ale localnicilor sunt afectate anual, adică 10 la sută din suprafața agricolă a orașului.
„Fâșia de frontieră, lată de circa 20 de metri, a devenit în ultimii ani o pepinieră de buruieni și rozătoare. Cea mai mare problemă este ambrozia, care a invadat terenul de la graniță și infestează culturile noastre prin semințele purtate de vânt. Pentru a curăța culturile, costurile noastre se triplează sau cresc și de patru ori într-un an, până la 900 de lei pe hectar, ceea ce este foarte mult. Din păcate, sesizările noastre făcute la Poliția de Frontieră, care gestionează acel teren de la graniță, nu au avut rezultat până acum”, a spus Milan Kelo.
La unguri, „lună și bec”
În timp ce pe partea română a graniței autoritățile nu se arată preocupate de întreținerea terenurilor, în Ungaria lucrurile stau cu totul altfel. „La noi ambrozia are peste doi metri înălțime, iar la unguri terenurile sunt cosite periodic, e lună și bec. A devenit inutil să tot ierbicidăm terenurile, buruienile apar după puțin timp din cauza semințelor care vin de pe fâșia de frontieră. Facem astfel de operațiuni de trei – patru ori pe an”, acuză reprezentantul fermierilor.
Interesant este că statul le pretinde fermierilor să scape de ambrozie, în caz contrar anulând subvenții. „O problemă mare pe care o avem este faptul că APIA ne retrage subvențiile dacă nu curățăm terenurile de ambrozie, în condițiile în care infestarea este provocată tocmai de neglijența de care dă dovadă statul”, spune Milan Kelo.
Depinde de buget…
Poliția de Frontieră nu poate spune când terenul pe care îl administrează va fi curățat, pentru că totul depinde de alocările bugetare.
„În conformitate cu Strategia anuală de achiziții publice pentru anul 2018 și Programul anual al achizițiilor publice 2018, în perioada mai-iunie se va derula procedura simplificată pentru atribuirea acordului cadru de lucrări de întreținere a frontierei de stat a României în zona de competeță a ITPF Oradea. Atribuirea acordului-cadru va fi urmată de încheierea contractelor subsecvente în funcție de reparția fondurilor bugetare alocate acestor lucrări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad, Mihaela Leș.
Acord anulat
La începutul anilor 2000, statul a dat terenul aferent fâșiei de graniță localnicilor pentru a-l lucra, având doar condiția de a pune culturi joase. „Cât timp acel teren a fost lucrat de localnici, astfel de probleme nu au existat”, spune Milan Kelo.
După câțiva ani, acest acord cu fermierii a fot anulat, iar terenurile au rămas neîngrijite de peste un deceniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!