ARAD. 110 milioane de euro. Atât au primit oficialii din Pecs pentru ca oraşul să devină în 2010 capitală culturală europeană. Şi a devenit. Iar faptul a făcut ca, în acel an, procentul turiştilor care au călcat pragul acestui oraş să crească cu 16,5%. Mai mulţi austrieci şi mai mulţi germani au venit să vadă, mai ales, evenimentele culturale organizate în acel an la Pecs. Ce n-au văzut turiştii au fost zecile de probleme cu care s-au confruntat oficialii pentru a pune pe picioare conceptul Pecs – Capitală Culturală Europeană.
Consilierii municipali din Arad, membri ai comisiei de cultură, au aflat, însă, detalii interesante despre lupta maghiarilor pentru a deveni centrul culturii europene timp de un an. S-a întâmplat la şedinţa comisiilor reunite de cultură- învăţământ din cele două oraşe, Arad şi Pecs, eveniment ce a avut loc la finele săptămânii trecute.
Aleşii au aflat, de pildă, atunci, că cel mai mare dintre proiectele puse în practică de autorităţile din Pecs a fost revitalizarea a 13 mari spaţii publice din oraş, situate în mai multe cartiere. Un proiect care a avut şi cel mai mare succes la public, dar care şi acum dă bătăi de cap autorităţilor, căci – ca şi la noi – noile spaţii sunt distruse de cetăţeni iar refacarea lor costă bani peste bani.
Problemele
Celelalte obiective puse pe picioare pentru acel an de capitală culturală europeană, dar şi pentru viitor, au avut cu toate probleme la momentul execuţiei. Centrul cunoaşterii, în care au fost mutate toate cele trei biblioteci din oraş, urma să se ridice peste un cimitir, pe care l-au descoperit cu ocazia săpării fundaţiei. A fost nevoie, ca atare, de deshumări…
Centrul de conferinţe, cu o mie de locuri, a trebuit regândit, ca de altfel şi amenajarea unui întreg cartier din Pecs (cea mai complexă dintre investiţii), unde toate planurile făcute au fost schimbate, la final. Reabilitarea străzii muzeelor, încă un proiect pus pe picioare pentru 2010, nu a avut neapărat mari probleme la momentul realizării investiţiei, dar aceasta a fost catalogată de oficialii din Pecs ca singura care nu a produs efectul scontat, turiştii nefiind atraşi neapărat de această zonă.
Aleşii arădeni au mai aflat că proiectul Capitală Culturală Europeană a fost dus până la capăt, dar că unele investiţii nu au fost finalizate atunci. Un lucru a fost garantat de oficialii din vecini: toate evenimentele culturale programate în acel an au avut loc. Nu s-au putut contabiliza, însă, nici până la acest moment, beneficiile finale ale titlului de care s-a bucurat Pecsul timp de un an.
O societate comercială
Cine a gestionat acest mega-proiect? O… societate comercială înfiinţată tocmai în acest scop. Societatea funcţionează şi acum, doar că şi-a schimbat obiectivele: se ocupă de investiţiile în dezvoltarea oraşului, de conturarea de proiecte cu finanţare europeană şi de pregătirea pentru sesiunea de finanţare 2014-2020.
adriana.barbu@informmedia.ro
CITESTE SI:
Aradul, cu candidatura la portile Capitalei Culturale Europene …
Citiți principiile noastre de moderare aici!