Arad. Aleşii municipali sunt chemaţi să aprobe marţi, în cadrul şedinţei ordinare CLM a lunii aprilie, mai multe proiecte de reabilitare, printre care şi proiectul privind „aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii a obiectivului de investiţie „RK – Reabilitare faţade clădire ORL, Oftalmologie, Oncologie, Dermatologie”. Votul se va da şi pe indicatorii tehnico-economici ai acestei lucrări, în proiect precizându-se din start, însă, că finanţarea obiectivului de investiţie se va asigura „din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii”.
Cât ar urma să coste reabilitarea clădirii în cauză? Potrivit primelor calcule făcute de experţi, lucrarea s-ar ridica la 2.156.756 lei (inclusiv TVA). Nu este vorba însă de o simplă clădire, ci de două într-una, în condiţiile în care se vorbeşte aici de clădirea ORL-OFTALMOLOGIE, cu demisol, parter şi două etaje, în suprafaţă totală de reabilitat de 3.215 mp, şi clădirea ONCOLOGIE- DERMATOLOGIE, cu demisol, parter şi etaj, suprafaţa de reabilitat aici fiind de 1.025 mp.
Faţade distruse
În proiectul care va fi supus votului aleşilor marţi se face precizarea că lucrarea ar trebui să dureze 13 luni, dar şi faptul că cele două clădiri vizate sunt monumente istorice. În expunerea de motive se arată şi faptul că „secţiile ORL, OFTALMOLOGIE, ONCOLOGIE, DERMATOLOGIE ale actualului Spital Clinic Judeţean de Urgenţă funcţionează în imobile ce sunt proprietate publică a municipiului Arad”, situate în Piaţa Mihai Viteazul nr. 10-11-12 şi în continuare pe strada Tudor Vladimirescu nr.1, fiind legate între ele prin curtea comună”. Tot aici se menţionează care e problema acestor clădiri: „Faţadele celor două clădiri sunt foarte degradate şi prezintă un real pericol pentru trecători”. La finalul expunerii de motive, reprezentanţii Primăriei susţin că este oportună realizarea lucrărilor de reabilitare a celor două faţade „pentru a proteja, a întreţine în bune condiţii patrimoniul municipiului şi, nu în ultimul rând, pentru a promova clădirile de patrimoniu”.
Scurt istoric cu lucrări propuse
Clădirile în care funcţionează cele patru secţii ale spitalului au fost construite în anul 1905 respectiv 1913, ambele fiind declarate monument istoric conform Listei monumentelor aprobată prin Ordin al Ministrului Culturii. Lucrările de refacere de acum, propuse de proiectant, sunt: înlocuire parţială învelitoare ţiglă ceramică, înlocuire jgheaburi şi burlane, tencuieli pe bază de var – ciment, refacere ornamente faţade, placaje soclu marmură, reconstituire unde este cazul şi reparaţii tâmplărie exterioară din lemn şi din metal, repozare cabluri pe faţade, zugrăveli exterioare cu vopsea silicatică pe bază de silicat de potasiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!