ARAD. Plimbându-ne pe strada Lucian Blaga, de câte ori remarcăm că aici se găseşte un important punct de atracţie culturală locală? Dedesubtul unui panou portocaliu jucăuş schiţând o paletă de culori şi o pensulă, se află intrarea în Galeria Takacs, găzduind picturi ale renumitului artist plastic arădean Mihai Takacs şi ale soţiei sale, Flory Takacs. Într-un spaţiu restrâns cu zeci de tablouri umplând pereţii, ne întâmpină însăşi doamna Takacs, ascunsă în spatele ecranului de laptop.
Deşi modestă în mărime, Galeria Takacs reprezintă unica galerie privata din oraş. Deschisă de opt ani, galeria este rezultatul muncii şi pasiunii îndelungate pentru pictură, aparţinându-le ambilor soţi în egală măsură, care de peste 20 de ani îşi câştigă existenţa doar din artă.
Cei doi s-au cunoscut în anul 1984, în cadrul cenaclului de arte plastice „Ion Andreescu” unde artista a remarcat talentul deosebit în pictură al celui care avea să-i devină, ulterior, soţ. „Era net superior celorlalţi… Era născut artist”, îşi aminteşte femeia.
Odată ce arta i-a adus împreună, cei doi şi-au dezvoltat împreună pasiunea pentru pictură, călătorind prin ţară pentru a-şi promova creaţiile. La scurt timp s-au decis să se căsătorească, iar din 1992 artista a renunţat la cariera de proiectantă pentru a se dedica din plin picturii, asemeni soţului. Înainte de înfiinţarea galeriei, cei doi îşi expuneau picturile în propria locuinţă, unde invitau publicul să le vizioneze.
Flory Takacs nu a simţit niciodată că talentul pentru pictură i-a fost înnăscut. În schimb, şi-a descoperit şi dezvoltat această pasiune datorită cenaclului şi, bineînţeles, soţului ei. „Stând în spatele lui, am furat de la el”, recunoaşte dânsa referitor la procesul de creaţie. Cu toate acestea, se poate remarca diferenţa în tematică dintre creaţiile celor doi. Deşi a început prin a picta peisaje în perioada cenaclului, artista a devenit faimoasă pentru arta florală. Prin urmare, a intrat în obişnuinţa iubitorilor de artă din Arad să meargă la fiecare început de primavară, în 8 martie, la Sala Clio, la expoziţia florilor pictate de artistă.
În timp ce Mihai Takacs petrece zile întregi închis în atelierul de creaţie, Flory Takacs a ales să-şi îndrepte atenţia spre conducerea galeriei, pictând mai mult de plăcere decât ca profesie. Atrăgând clientelă şi din afara oraşului, soţii Takacs ajungeau să vândă cu succes câte 60 de picturi pe an, povesteşte artista. „Ne cunoaşte lumea şi prin micuţa noastră galerie”, adaugă. Însă, datorită „sutelor de iubitori” care îi vizitează, artista visează să îşi extindă galeria pentru a găzdui expoziţii mai bogate.
Dat fiind că renumele lui Mihai Takacs a ajuns şi peste hotare, artista spune că a vizitat alături de soţul ei cele mai frumoase ţări europene. Cel mai mult a impresionat-o Parisul, ne dezvăluie, unde „Mişi” petrecea luni întregi lucrând.
La momentul de faţă, Flory Takacs se pregăteşte pentru o nouă expoziţie de început de primavară, dar recunoaşte că plănuieşte mai puţine vernisaje pe viitor. Artista a ales, în schimb, să investească mai mulţi bani în munca soţului. Mărturiseşte că a luat această hotărâre fără urmă de regret, simţind că şi-a văzut deja toate visele împlinite: o locuinţă frumoasă, un soţ cu renume şi o galerie personală.
Pe urmele bunicilor
În ceea ce priveşte urmaşii familiei Takacs, se pare că predilecţia pentru pictură a sărit peste o generaţie şi a aterizat asupra nepoţicăi de doi ani şi jumatate. Mereu cu pensula în mână „ca bunicul şi bunica”, micuţa „termină un bloc de desen în jumătate de oră”, povesteşte Flory amuzată.
„Artiştii trebuie împinşi de la spate şi ţinuţi în frâu” (Flory Takacs)
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!