ARAD. Farmecul zilei de 8 martie este inegalabil. În fiecare an, de 8 Martie, vedem în jurul nostru o sărbătoare a florilor și a cadourilor. Copii cu buchetele de ghiocei pentru mame, învățătoare, profesoare, bărbați cu buchete de flori, mai mult sau mai puțin grandioase, pentru iubite, mame, soții, surori. Este una din zilele în care ne amintim să facem un gest frumos față de femeile din viața noastră. Pentru cei mai mulți dintre noi, ziua de 8 Martie înseamnă dragoste, respect, apreciere față de persoanele apropiate. Femeia are nevoie de atenţie şi apreciere, de stimă şi respect. Şi îi place să se simtă importantă. Ea dăruieşte, dar aşteaptă, din când în când, să şi primească ceva înapoi. Aceasta zi e momentul perfect în care să i se arate prețuirea și recunoștința.
Primăvara, anotimpul renaşterii, al trezirii la viaţă, face ca această zi de 8 Martie să fie ziua cea mai plină de feminitate, zâmbete şi căldură sufletească!
Iar în centrul atenției este, mai presus de toate, Mama.
De aceea i-am întrebat pe câțiva copii, astăzi elevi în clasa a VII-a la un presitigios liceu arădean, ce înseamnă pentru ei mama. Răspunsurile lor, credem, nu au nevoie de comentarii: „Mama pentru mine este ca o rază caldă de soare într-o zi furtunoasă. În viața mea ea este zeița purității, frumuseții, gingășiei, vieții… La mulți ani, Mămico, te iubesc necondiționat!” (Serena Stețcu); „Mama pentru mine este ca apa pentru o floare. Ea mă ajută să cresc, mă îngrijește dar mai ales mă iubește. Mama este doar una și trebuie să o prețuim și să o iubim” (Patricia Trăistaru); „Mama este acea persoană care te iubește necondiționat, fără să aștepte ceva în schimb. Iubindu-te și păzindu-te, îți dăruieste tot ce ai nevoie pentru a crește armonios” (Iasmina Bora); „Pentru mine, mama mea înseamnă totul. Nimic nu ar mai avea sens în viața mea făra ea (Călin Fanea).
Să cinstim cum se cuvine pe toate femeile din viața noastră – mame, bunici, surori, prietene ori simple colege.
File de istorie
Deși se zvonește că povestea cu cele 129 de femei angajate într-o fabrică de textile din New York, au murit, arse de vii, în 8 martie 1908, după o grevă în care protestau față de condițiile grele la care erau constrânse să lucreze (salarii mici și program prelungit de muncă), este o istorie falsă, care a fost elaborată de către propaganda comunistă, în timpul Războiului Rece, incendiul din fabrica Triangle Shirtwaist a fost o adevarată tragedie, făcând victime atât bărbați cât și femei. Iar nefericita întâmplare a demarat, în anii următori, o serie de sărbători, având ca scop amintirea acelor evenimente dezastruoase.
Prima persoană care a propus să fie comemorată data de 8 martie a fost Rosa Luxemburg, o militantă revoluționară. Iar, în 1910, la Copenhaga, în timpul Conferinței Internaționale a Femeii Socialiste, o activistă germană, Clara Zetkin, propune ca data de 8 martie să fie „Ziua Internațională a Femeii”.
Mai tarziu s-au multiplicat inițiativele de acest gen, 8 martie devenind o sărbatoare politică și socială și este văzută, în multe țări, drept prima zi a primăverii (laleaua este simbolul mondial al acestei zile, fiind apreciată pentru gingășie și popularitate). Românii sărbătoresc astăzi și „Ziua Mamei”.
Ziua femeii în lume
• În Armenia, potrivit Wikipedia, după prăbușirea Uniunii Sovietice, sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii a fost abandonată și înlocuită cu ziua „Maternității și a Frumuseții”, celebrată pe 7 aprilie.
• În această zi, în Italia, femeile primesc de la bărbați mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia și Albania, unde pe lângă mimoze, doamnele mai primesc și ciocolată.
• În Romania, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia și Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.
• În unele țări, precum Portugalia, femeile sărbătoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.
• În țări precum India și Pakistan, această zi este plină de semnificații având în vedere restricțiile culturale și religioase la care sunt supuse femeile.
• În Polonia, aceasta zi este marcată, pe lângă florile și cadourile pentru doamne, de numeroase demonstrații feministe.
• În unele cazuri, Ziua Internațională a Femeii a dus la o serie de practici care au discriminat barbații. De exemplu, în Marea Britanie, Consiliul Tower Hamlets a închis una dintre librăriile sale pentru toți barbații într-o zi de 8 martie. Astfel, angajații de sex masculin și toti barbații care doreau să-și facă abonament sau să citească au trebuit să găsească, în acea zi, un alt loc.
• Un alt exemplu este cel din 8 martie 2000, când un grup de militanți feminiști a ars crucifixe pe treptele unei biserici romano-catolice din Montreal (Canada).
• În Republica Cehă, având în vedere că sărbătoarea Zilei Femeii era legată de ideologia comunistă, această zi a căzut în uitare după prăbușirea Uniunii Sovietice. Desigur, social-democrații și comuniștii cehi nu s-au lăsat bătuți așa că, sărbătoarea Zilei Femeii pe 8 martie a fost „reabilitată” recent de Parlamentul ceh și numită „zi oficială importantă”.
Unde se sărbătorește 8 martie?
Ziua Internațională a Femeii mai este sarbătorită (în unele tări fiind declarată prin lege zi liberă) în următoarele state: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia. În China, femeile au liber după-amiaza.
Mama, eterna poezie
Originea Zilei Mamei o regăsim în vechile societăți, pe când se organizau primele sărbători dedicate mamelor. Romanii și grecii țineau, în fiecare an, primăvara, ceremonii pentru a onora divinitățile, mame de zei, Rhea și Cybele. De-a lungul vremii, mama a fost un subiect de inspirație pentru poeții. Iată câteva versuri „de ziua mamei”: „Zile lungi şi voie bună/Îţi doresc eu mult/
Şi mă rog de flori să-ţi spună/Să mă ierţi, mămică bună,/Că nu ştiu mai mult! (Elena Farago); „Abia se-arată cârduri de cocori/Nici n-a-nflorit grădina noastră încă/Dar ghioceii albi de sub ninsori,/I-am adunat cu dragoste adâncă/Şi ţi-i aduc în dar de ziua ta,/Neînsemnat, buchetul meu e poate./Da-ntrânsul vei citi iubirea mea/Şi gândurile mele cele mai curate! (Victor Tulbure); Mamă dragă ce-aş putea/Să-ţi doresc de ziua ta?/Bucurie, sănătate,/Mult noroc şi spor la toate/Pace şi zile senine/Să mă poţi creşte pe mine! (Ion Tîrlea).
Femeia, mister al omenirii
Nu numai poeții au vorbit în creațiile lor despre femeie, de misterul feminin au fost atrași prozatori, filozofi și chiar politicieni. Iată câteva citate grăitoare în acest sens: „La începutul tuturor lucrurilor mărețe se află o femeie” (Alphonse de Lamartine); „Femeile sunt al doilea mare mister al omenirii” (Anne Rice);
„Dacă vrei ca ceva să fie spus, cere-i uni bărbat acest lucru și-l va spune; dacă vrei ca un lucru să fie făcut, cere-i unei femei și acesta va fi făcut!” (Margareth Thatcher); „Toate popoarele civilizate au respectat femeia” (Jean Jacques Rousseau); „O femeie poate să țină un singur secret: vârsta ei” (Voltaire)
„Marea întrebare, la care nu știu să răspund, în ciuda a treizeci de ani de studiu despre femei, este următoarea: ce vrea, de fapt, o femeie?” (Sigmund Freud);
„Orice femeie este regină din clipa în care începe să iubescă un bărbat” (Andre Suares); „Femeia este muzică rătăcită în carne” (Emil Cioran); „Femeile sunt creaturi menite să fie iubite, nu înţelese” (Oscar Wilde).
Fiind întrebat „Cum ar fi bărbații fără femei?”, Mark Twain a răspuns: „În primul rând fericiți! Apoi puțini, puțini, din ce în ce mai puțini!”
Citiți principiile noastre de moderare aici!