A fost pasionat de creşterea animalelor încă din copilărie. Şi-a dus pasiunea mai departe, urmând cursurile Grupului Şcolar de Industrie Alimentară din Arad şi, ulterior, specializându-se la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din Timişoara. A intrat în afaceri în 2008, pe când era încă la liceu. Atunci, cu sprijinul familiei, a cumpărat şi renovat un grajd al fostului CAP din Curtici, iar în octombrie 2009 a fost inaugurată ferma de vaci de lapte „Lacto Vest”. Astăzi, curticeanul Alexandru Tăşedan are 25 de ani şi, potrivit www.stiriagricole.ro, este cel mai tânăr agricultor din vestul ţării şi unul dintre cei mai tineri fermieri de succes din România.
Preocupare pentru dezvoltare
Ferma sa a crescut de la an la an, ajungând la aproximativ 100 de bovine din rasele Brună, Bălţată românească şi Holstein-Friză. Hrana pentru animale este produsă în mare parte în fermă, pe circa 40 de hectare cultivate cu cereale şi plante furajere.
Fiind preocupat de dezvoltarea exploataţiei agricole, în 2012, Alexandru Tăşedan a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de 177.780 lei. Astfel, în 2013, el a devenit proprietarul unei prese cilindrice de balotat.
Recompensă
Un an mai târziu, la propunerea Direcţiei Agricole Arad, fermierul curticean a fost recompensat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru meritele sale în domeniul zootehnic. Alexandru Tăşedan a primit titlul de onoare „Fermierul anului”, la categoria „Fermierul de mijloc”. La baza nominalizării sale au stat datele centralizate privind producţia medie anuală pe cap de vacă: circa 9.300 de litri de lapte.
Tânărul fermier a declarat pentru www.stiriagricole.ro că „nu e totul atât de frumos precum pare. Ne confruntăm cu multe greutăţi, pe care le trecem, iar eu nu am experienţa altor fermieri, cu care nu mă pot compara nici ca dimensiune a exploataţiei, nici ca ani de activitate în domeniu.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!