Ploile din prima parte a anului au ajutat mult agricultura, iar asta se vede în cifrele înregistrate după încheierea recoltării grâului şi a altor plante semătate în toamnă. Producţia de grâu este cea mai bună din ultimii ani, ajungând la o medie de 5.850 de kilograme pe hectar. Asta înseamnă că de pe cele 87.470 de hectare cultivate cu grâu în judeţ, a fost recoltată o cantitate de 512.000 de tone.
Recorduri
Sunt însă fermieri care au obţinut producţii cu mult peste medie. Printre ei se numără Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai importanţi producători agricoli din vestul ţării. Acesta ne-a declarat că a cultivat trei soiuri de grâu pe o suprafaţă totală de 3.100 de hectare de teren şi a obţinut o producţie medie 7.900 kilograme la hectar.
“Producţia de grâu este cea mai bună din ultimii ani şi se datorează unei clime favorabile, cu suficiente precipitaţii în prima parte a anului. Producţii bune s-au înregistrat şi la orz, orzoaică sau rapiţă”, ne-a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin.
Spre comparaţie, anul trecut producţia a fost de doar 3500 de kilograme de grâu la hectar, însă anul a fost unul secetos. În 2019, când a fost considerat un an cu producţie bună, agricultorii arădeni au obţinut, în medie, 5.030 kilograme la hectar, fiind recoltate 430.000 de tone de pe circa 87.000 de hectare de terenuri.
Alte culturi
La orz, cultivat pe 6700 de hectare, producţia medie a fost de 6,7 tone la hectar, existând fermieri care au obţinut şi opt tone la hectar. La orzoaică s-a obţinut o producţie de şase tone la hectar, la rapiţă (cultivată de 28.704 hectare) s-au obţinut 3.210 kilograme la hectar, la triticale producţia a fost de şase tone la hectar, iar la orzoaica de primăvară s-a obţinut o producţie de 6,5 tone la hectar.
Pierderi la porumb
Direcţia pentru Agricultură estimează însă că vor fi înregistrate pierderi la porumb şi soia, din cauza secetei din ultima perioadă. Porumbul a fost cultivat pe o suprafaţă de circa 120.000 de hectare şi se estimează că producţia va fi mai mică cu 20% decât anul trecut.
“În ultima vreme, arşiţa prelungită a afectat zonele agricole cele mai bune din judeţ, iar unele plante care încă se dezvoltă, cum sunt porumbul şi soia, au de suferit. Concluzia este că la culturile din toamnă am avut recolte de excepţie, în timp ce culturile din primăvară vor fi afectate de secetă”, a spus Ioan Martin.
Sursă imagine: world-grain.com
Trimite articolul
XO fi pita mai ieftina?
-
Sa nu iti faca impresia ca daca a fost buna productia la grau o sa fie painea ieftina. Pot sa fie si 30 de tone/ha, painea tot se scumpeste. De ce? pentru ca…globalizare. De cativa ani cerealele se vand pe bursa, degeaba produce aradul mult si franta nu, de exemplu. Apoi, noi exportam cerealele si importam aluat congelat. Adica nici macar paine nu mai facem. de ce ar fi prost neamtul de exemplu sa cultive grau cand il poate cumpara de la fraierii de romani si sa il macine si sa vanda aluat? Ca onor clasa politica romaneasca a reusit sa omoare afacerile romanesti iar cele care mai merg sunt de partid in general. Asa ca, nu te astepta la nimic bun…
-
“Pita” ii dupa cum este cotat graul pe burse! Cum in acest an Romania a avut cele mai bune conditii pedo-climatice din regiune, va avea cea mai buna recolta cantitativa si calitativa din zona. Dar cum in alte zone a fost “nasol”, cotatia graului la bursele international;e a crescut! In concluzie Florica vlaicu: painea s-a scumpit iar agricultorul -fermierul roman castiga la greu la paioase in acest an!!!!
Psalmul 65
9 Tu cercetezi* pământul şi-i dai** belşug, îl umpli de bogăţii şi de râuri† dumnezeieşti pline cu apă. Tu le dai grâu, pe care iată cum îl faci să rodească:
10 îi uzi brazdele, îi sfărâmi bulgării, îl înmoi cu ploaia şi-i binecuvântezi răsadul.
11 Încununezi anul cu bunătăţile Tale şi paşii Tăi varsă belşugul.
12 Câmpiile pustiei sunt adăpate şi dealurile sunt încinse cu veselie.
13 Păşunile se acoperă de oi şi văile* se îmbracă cu grâu: toate strigă de bucurie şi cântă.
https://biblia.resursecrestine.ro/psalmii/65