Preşedintele Cooperativei “Fermierul Nădlăcan”, Milan Kelo, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că deficitul de apă din zonă este 250 de litri pe metru pătrat începând din vara anului trecut şi până în prezent, iar de la începutul acestui an precipitaţiile căzute sunt la jumătate faţă de media anilor trecuţi.
Fermierul spune că în perioada 1 ianuarie – 31 martie au căzut doar 72 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, adică o medie de 24 de litri pe lună, în timp ce media lunară normală este de 54 de litri în zona Nădlac.
“Avem deja crăpături în pământ din cauza secetei, iar culturile de toamnă suferă. Orzul şi grâul sunt cele mai afectate, nu s-au dezvoltat corespunzător. Dacă în următoarele zece zile nu plouă, iar prognoza arată că nu va ploua, estimăm pierderi de până la 30% la aceste culturi”, a spus Milan Kelo.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei “Ţăranul Nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat, pentru AGERPRES, că “din cauza temperaturilor neobişnuit de ridicate din această primăvară, plantele s-au maturizat cu trei-patru săptămâni mai repede, dar sunt subdezvoltate pentru că nu au suficientă apă”.
“Este o primăvară nu doar foarte călduroasă, dar mult mai secetoasă faţă de alţi ani. Plantele suferă iar riscul este să avem o producţie de calitate slabă, o parte din grâu ar putea fi furajer”, a afirmat Porubsky.
Seceta se manifestă şi în zona Curtici, unde de la începutul anului s-au acumulat 88 de litri de apă, adică o medie lunară de sub 30 de litri pe metru pătrat.
“În zona noastră, media lunară ar trebui să fie de 48 de litri pe metru pătrat, dar după cum vedeţi avem 30 de litri de la începutul acestui an. Este o problemă foarte mare mai ales că acum răsare porumbul şi are nevoie de apă”, a subliniat unul dintre cei mai mari fermieri din ţară, Dimitrie Muscă, care conduce Combinatul Agroindustrial Curtici.
Datele Direcţiei pentru Agricultură Arad pentru perioada 1 ianuarie – 8 aprilie arată că în unele zone din judeţ au căzut doar 14 litri de apă pe metru pătrat. Cele mai multe precipitaţii au căzut în zona de deal, 217 litri în trei luni.
“După cum observăm din aceste cifre, există zone în care deficitul de apă este foarte accentuat, cu doar 14,1 litri cumulaţi în trei luni, în timp ce media normală pe o singură lună este de 50 de litri. În ianuarie am avut şapte zile cu precipitaţii, în februarie patru zile iar în martie şapte zile”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin.
În judeţul Arad, doar aproximativ 8.000 de hectare din suprafaţa arabilă de 350.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situate la Semlac şi Păuliş.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XAu și început “eroii” cu tractoare de sute de mii care blocau toate benzile unui drum că niște ordinari. După ce că primesc subvenții la Ha PT lucrat-insamantar, acum iar fac că oamenii de peșteră, așteptând ploaia. Se compromite recolta, apai nu.i bai că primesc despăgubiri de la stat. Nicăieri în lume nu s.a mai pomenit așa ceva. Bine că ungurii iriga orice teren cu irigații mobile. Jegoșilor
-
Nu înțeleg ce-ți dai tu cu părerea că văd că ești cam paralel cu agricultura,și încă ceva ungurii irigă că au de unde, cam ce aștepți de la țăranul român să care apa cu găleata pe sute sau mii de hectare?
-
Vorbești prostii! Întreabă și tu pe cineva cât reprezinta subventia, pana una alta îți spun eu, nici un sac de semințe de porumb! Ultimul ajutor de la stat a fost de aproape 2 bani pe kg de grâu! În rest au fost vorbe la TV!