Doar 35 de fermieri au venit la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Arad pentru a beneficia de reducere la acciza pe motorină. Cu toate că APIA aşteaptă în jur de opt sute de persoane să vină cu dosarele la sediul din Arad, se pare că de la an la an numărul acestora este tot mai mic.
Dacă în urmă cu doi-trei ani, fermierii arădeni se băteau pentru motorina subvenţionată din agricultură, formând cozi interminabile la sediul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală din municipiu, iar principiul acordării tichetelor era „primul venit, primul servit”, acum APIA se vede în situaţia de a lansa apeluri pentru ca fermierii să vină în timp util cu dosarele.
Din nepăsare sau poate datorită faptului că dosarele se depun tocmai în ultima lună a anului, când mai toţi arădenii se gândesc la sărbători şi petreceri, numărul fermierilor care vin să solicite motorină cu acciză redusă este foarte mic. Important de ştiut ar fi faptul că dosarele pentru acordul prealabil se pot depune doar până la 31 decembrie, iar fermierilor nu le este recomandat să aştepte ultimele zile, cu atât mai mult cu cât este vorba şi de perioada dintre Crăciun şi Revelion.
Mai puţin de 4,5%
Nici măcar cinci procente dintre fermierii arădeni care sunt aşteptaţi să depună documentaţia pentru motorina subvenţionată nu s-au prezentat până acum la APIA Arad. Potrivit directorului executiv Gheorghe Alda, de acest sprijin financiar pot beneficia numai fermierii persoane juridice, persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale (II), intreprinderi familiale (IF) care exploatează terenuri agricole, cresc animale şi albine şi/sau utilizează instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice, care au acord prealabil.
„Acordul prealabil se poate obţine numai de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Centrul Judeţean Arad în baza unei cereri tip însoţită de următoarele documente: anexă cu suprafaţa culturilor, efectivul mediu de animale, numărul de familii de albine, cantitatea de apă utilizată pentru irigaţii, pentru anul 2011; copie certificat de înregistrare de la Registrul Comerţului; declaraţie pe proprie răspundere; dovada înscrierii exploataţiei în RNE, în cazul animalelor; copie autorizaţie sanitar veterinară, în cazul animalelor şi albinelor; dovadă că este membru în organizaţia utilizatorilor de apă sau organizaţii de îmbunătăţiri funciare”, spune Gheorghe Alda.
Informaţii suplimentare
Fermierii care doresc să alfe mai multe informaţii pot accesa pagina de internet a APIA – www.apia.org.ro, sau pot obţine detalii de la serviciul Ajutoare de Stat, Măsuri de Piaţă din cadrul APIA Arad – telefon 0257.250.340.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!