Este vorba de expoziția „Remains of the feast” realizată de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană. După ce s-a bucurat de o apreciere deosebită atât în România, cât și peste hotare, în țări precum Italia, Grecia, Polonia și Spania, întreaga instalație a fost vernisată și în Arad, vineri, 8 noiembrie.
Ideea proiectului expozițional pornește de la legenda Regelui Midas, un rege lacom, a cărui dorință, de a transforma tot ce atinge în aur, îi este îndeplinită de zei. E fericit la început, dar numai până ce realizează că orice atinge devine aur, până și mâncarea sau băutura, sfârșind așadar, prin a muri de foame și sete. “Remanins of the feast” preia această legendă și o adaptează la omul contemporan, care încearcă să scoată bani din orice, fără prea multe considerenta față de natură, iar la un moment dat, când se va așeza la masă, la fel ca Midas, va realiza că nu se va putea hrăni cu bani. “Când ultimul copac va fi tăiat, când ultimul pește va fi prins și ultimul râu va fi otrăvit, doar atunci vom realiza că nu putem mânca bani.” este mesajul expoziției, un semnal de alarmă, tras de 20 de designeri de bijuterii, care își prezintă astfel prin creațiile lor din diferite materiale, reciclate, plasticuri, metale, propria interpretare a problemelor ridicate în legenda din mitologia greacă.
Expoziția este gândită și pusă în scenă de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, o platformă care susține și promovează artiștii, înființând în 2010 o școală de bijuterie contemporană. De atunci și până acum, Assamblage a contribuit la crearea unei comunități închegate de artiști autohntoni, având peste 700 de absolvenți care au depășit nivelul autodidactismului și care au acumulat noțiuni tehnice și conceptuale pentru afirmarea lor că designeri de sine stătători.
“Remains of the feast” se poate vedea în perioada 8 noiembrie – 6 decembrie, în holul de la intrarea în Sala “Ovidiu Maitec” din cadrul Muzeului de Artă Arad. Expoziția prezintă 20 designeri, artiști vizuali și arhitecți explorează semnificația și sensul materialelor și tehnicilor de producție și potențialul designului de a adresa întrebări despre sustenabilitate, reciclare și consum responsabil.
Designeri expozanți: Anca Croitoru, Andreia Gabriela Popescu, Arina Nițulescu, Cleopatra Coșuleț, Diana Toboșaru – Anayd Blu, Diana Vasile, Elena Crișan, Gabriel Popa – Hemfard Jewellery, Gena Tudor, Grigore Mitrea –WoodRepublic, Luiza Teodorescu – Malute, Mihaela Caravan, Mihaela Ciocâlteu – Semper Argentum, Miruna Belicovici, Mona Velciov – Monotip, Monica Iacovenco, Răzvan Popa, Roxana Hodorog, Tână Enedi – Life în Mono, Teodora Rus – Juls.
Curator expoziție: David Sandu
Arhitect expoziție: Alexandra Hoinarescu
Display design: Vera Davidescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!