NĂDLAC. Slovacii din zonă se mândresc cu acest produs, iar rețeta, respectată cu mare strictețe, este ținută secretă. Producătorii spun însă că boiaua produsă în zonă dă gustul deosebit acestui salam. Cele mai bune mezeluri au fost premiate, sâmbătă seara, de specialiști din România, Serbia și Ungaria.Și pentru că salamul de Nădlac are tradiție de sute de ani, în zonă a fost organizată o expoziție de unelte folosite la producerea salamului. Și pentru că un desert este întotdeauna binevenit a avut loc și o expoziție de torturi de casă.28 de echipe s-au înscris în concurs. În Nădlac, acolo unde există cea mai mare comunitate de slovaci din țară, aproape că nu există gospodărie în care să nu se facă acest produs tradițional. Este atât de cunoscut în zonă, încât mulți arădeni merg la Nădlac să cumpere renumitul salam.Pentru că este atât de celebru, slovacii din Nădlac s-au gândit să-i dedice un festival, care este acum la a patra ediție.Rețeta salamului uscat de Nădlac a fost atestată încă din secolul XIV. Cea care face diferența este îndemânarea măcelarului. Cel mai arătos salam, dar și cel mai gustos au fost premiate.Un kilogram din acest salam poate ajunge până la 80 de lei. Cei prezenți au putut degusta produsele în cadrul unei expoziții. Festivalul salamului uscat s-a încheiat spre dimineață cu un spectacol de muzică și bal.
FOTO: V.O.
Trimite articolul
XAcest produs de Nadlac trebuie promovat si peste granite. Pick szalami gasesti in toata Europa. E bun dar si Nadlacul este bun. Poate e un fel de Chorizo romanesc. Daca merge Chorizo , merge si Nadlacul. Oare este cineva interesat sa promoveze acest produs mai departe de granitele tarii ? Imi cer scuze daca exista deja o promovare.
-
păi nadlacanii nu distribuie aceste produse nici macar la vreo ghereta din Arad cu atat mai putin pe plan national sau international……Asa ca………………pa!
-
80 de lei kg !!! Prefer sa cumpar somon afumat,e la acelasi pret/kg…si e mult mai gustos si mai sanatos si fara zgarciuri!
-
Somon afumat pe acelasi principiu ca bmw sa inteleg? Te sfatuiesc sa incerci cativa salami de la nadlac nu numai unul ca poate nu sunt chiar toti producatorii buni. Este exceptional. Eu am un amic care face la el acasa si imi mai aduce din cand in cand. E vedeta bucatariei acest salam.
-
brand?
daca il tin asa doar pentru ei sa fie sanatosi cu el cu tot
O fi bun la gust dar oare cat e de sanatos? La cata boia se pune in el e nociv pentru intestine …de cat e de gras si cat colesterol se depune pe artere nici nu mai zic…
Vulpea cand nu ajunge la struguri…. un salam foarte bun, bate multe salamuri din europa, asa ca salivare placuta
E mai mult scarba decat salivare.