Roşii de aproape un kilogram, ceapă de jumătate de kilogram, cu pită imensă. Toate acestea au putut fi văzute duminică la castelul de la Macea, acolo unde a fost organizată Sărbătoarea Părădăicilor. Roşiile au fost reginele zilei, fiind duse chiar la castel şi prezentate acolo de zeci de producători din vestul ţării. Sute de oameni şi-au dedicat ziua de duminică alături de producători roşiilor mari şi cărnoase. Au fost prezentate, la castel, roşii dintre cele mai mari, frumoase şi gustoase, unele de aproape un kilogram, dar şi altele sub formă de “inimă de bou”, roşii gogoşar, roşii mici cât o cireaşă coaptă. Părădăicile au fost însă completate şi de alte produse tradiţionale din această zonă: ceapă de peste o jumătate de kilogram, pita de Pecica, brânza de Macea sau ţuica de Chisindia. Cu toate acestea, roşiile au fost atracţia zilei în condiţiile în care localnicii de aici se ocupă de când se ştiu de cultivarea lor.
„Roşia de Macea este un brand. O vezi pe orice piaţă din ţară. Oamenii de aici se pot mândri cu roşia de Macea, care a fost exportată mult în occident”, susţine Vasile Creţ, organizatorul festivalului.
Poveştiile despre roşiile de Macea sunt şi ele impresionante. Înainte de 1989, au fost aici chiar şi producţii record de peste 3.000 de tone de roşii. Zeci de vagoane de tren plecau încărcate cu roşiile şi aprovizionau întrega Europă. Acum, nici exporturile şi nici culturile nu mai au astfel de dimensiuni. Că sunt încă destule roşii în zonă au demonstrat-o, însă, duminică, la Macea, localnicii care au făcut în faţa vizitatorilor zeci de litri de bulion, după reţele naturale. Concurenţa cu roşiile din Grecia şi Ungaria face însă ravagii printre veniturile cultivatorilor. Agricultorii susţin, însă, că roşiile de aici sunt ecologice, fără tratamente chimice pentru creştere. “Le puteţi pune fără risc pe masa copiilor dumneavoastră“, a fost unul dintre mesajele afişate de un producător de roşii venit la festival.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!