Lecturi publice, lansări de carte, mese rotunde, dar şi sesiuni mai speciale. Toate vor avea loc la Arad, în cadrul evenimentului care se anunță a fi unul de mare anvergură, cu invitați de marcă din Statele Unite, Ungaria, Irlanda, Germania, Belgia, Republica Moldova şi România.
Cine vine la festival?
Între personalităţile care se vor întâlni cu publicul arădean se numără unul dintre cei mai importanţi poeţi americani – şi totodată muzician, figură cult a underground-ului – David Berman, scriitorul maghiar Dragomán György, tradus în mai bine de treizeci de limbi – şi în română, cu romanul Regele alb, irlandezul Philip O Ceallaigh, un iubitor al României, dar şi mari nume ale literaturii autohtone: Mircea Cărtărescu, Dan Sociu, Adrian Schiop, Ioana Nicolaie, Bogdan Coşa, Ionuţ Chiva ş.a.
Scriitorii invitaţi să participe la „Discuția secretă” sunt: David Berman, Mircea Cărtărescu, Phillip O Ceallaigh, Dragomán György, Dan Sociu, Ioana NicolaIe, Andrei Dosa, Maxim Blum, Ionuţ Chiva, Lavinia Braniște, Dmitri Miticov, Cosmina Moroșan, Vlad Moldovan, Alina Purcaru, V. Leac, Irina Bruma, Cristina Ispas, Adrian Șchiop, Rareș Moldovan, M. Duțescu, Andrei Doboș, Ionelia Cristea, Stelian Műller, Hit Grrl, Radu Andriescu, Ion Buzu, Bogdan Coșa, Dumitru Bădiţa.
Programul primelor zile
Joi, 5 iunie, „Discuțiile secrete” se vor desfășua la Librăria Scienta, cu începere de la ora 17.00, și îi are ca protagoniști pe Cosmina Moroşan, Radu Andriescu, Andrei Doboş, Stelian Müller și Vlad Moldovan . Cei care aleg să participe la eveniment vor asista la o lectură publică și o proiecţie foto/video.
În cea de-a doua zi, vineri, 6 iunie, cu începere de la ora 20.00, la festivalul de literatură vine nimeni altul decât Mircea Cărtărescu ce se va întâlni cu publicul la Cafeneaua Literară Joy s.
Despre invitați
Cosmina Moroşan – textele Cosminei Morosan sînt pline de fiinte vii, de oameni, de viată, de imaginatie si conexiuni între real si fantastic, încît liantul dintre cuvinte si stările poetice devine o masă bine definită si la fel de bine articulată.
Ea pare a se ivi din senin, de undeva unde poezia pare a fi o formă de existentă, de jovialitate continuă, de sperantă într-o comunicare nu neapărat codificată dar a unei lumi deosebită de cea pe care o stim si căreia ne adresăm în mod curent sau cu care convivăm (Gellu Dorian – Convorbiri literare)
Radu Andriescu – poet, traducător, şase cărţi în limba română şi două în engleză. De asemenea, a publicat un volum de eseuri despre poezia română actuală. Poemele sale au fost traduse în germană, franceză, chineză, croată şi estonă.
Andrei Doboş – Înarmat cu o cameră video sofisticată, Andrei Doboş transpune noaptea pe hîrtie ceea ce filmează: scene uimitoare din acest uriaş decor urban pe lîngă care noi, oamenii grăbiţi, trecem zilnic uitînd pe ce lume trăim. Citind Inevitabil ai senzaţia că deasupra ta planează primejdia, că acum-acum o să ne ia tornada pe toţi şi-o să ne arunce undeva departe. Este inevitabil că apocalipsa ne poate surprinde – pe unii, pe cei mai norocoşi – întinşi în pat, ascultînd Philip Glass şi citind poeme de Andrei Doboş. (V. Leac)
Stelian Müller – Stelian Müller nu seamănă cu nici unul dintre scriitorii generaţiei sale, poate doar pe alocuri cu Constantin Acosmei. Aceeaşi precizie inumană, aparent acelaşi calm. Dar Müller nu ţinteşte comicul decât sporadic. La el, calmul e mereu o mască a neliniştii. Sau a auto-liniştirii”, subliniază criticul literar Rareş Moldovan.
Vlad Moldovan – prima carte de versuri in 2008, volumul „Blank” fiind tiparit de Editura Cartea Romaneasca si premiat de Uniunea Scriitorilor filialele Cluj si Arad. Anul acesta i-a urmat volumul „Dispars”, aparut la aceeasi editura.
Versurile sale sunt o culme a intertextualitatii, pot fi un efort de lectura, mai ales pentru o minte neantrenata sa guste poezia. Dar odata citite, vor fi recitite si asta va aduce noi si noi sensuri.
Mircea Cărtărescu – a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este conferenţiar dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist. Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România. Au fost nominalizate în Franţa pentru premiile Médicis, Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, autorul a primit Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013) şi Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013).
Discuţia secretă – festival de literatură este un proiect finanţat de Primăria Municipiului Arad în cadrul programului cultural 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!