Sute de localnici, dar și membri ai comunității maghiare din localitățile învecinate și-au dat întâlnire sâmbătă la Dorobanți (Kisiratos), pentru a participa la Festivalul Folcloric Internațional Maghiar. Comuna situată la graniță și cunoscută pentru ștrandul termal și restaurantele cu specific maghiar s-a dovedit a fi o gazdă bună pentru toți cei care și-au dorit să participe.
Korondi Erika, primar al comunei Dorobanți, ne-a declarat:
„Ne bucurăm că la această a 11-a ediție a festivalului nostru a venit atât de multă lume și ne străduim să promovăm producătorii locali, să păstrăm tradițiile, atât în ceea ce privește lucrul manual, cât și mâncarea. Avem bunătăți specifice locului, cum ar fi sarmalele sau gulașul și ne face mare plăcere să avem GAL Lunca Mureșului de Jos ca partener la acest eveniment.”
Partener al evenimentului, GAL-ul (Grupul de Acțiune Locală) cu sediul în Pecica, a continuat și aici proiectul început acum patru ani, „Rețetele GAL-ului – Moștenirea culinară a spațiului rural”. Directorul asociației, ing. Marinela Petran, ne-a spus:
„Eu cred că noi, asociațiile GAL, suntem sarea și piperul rețetelor tradiționale, pe care ne străduim să le promovăm cu fiecare ocazie. În aceste patru ediții de până acum ale proiectului nostru am promovat la Vinga, Felnac, Variașu Mare și aici, la Dorobanți, rețete tradiționale ale comunităților minoritare, pentru că ar fi mare păcat ca aceste rețete să se piardă. Ne propunem ca în continuare să aducem în atenția oamenilor mâncăruri și produse cu tradiție și vom lupta ca acestea să existe și pe viitor din viața noastră. Ne mândrim că am făcut parte din grupul care a reușit acreditarea celebrei pite de Pecica, pită care acum este recunoscută și protejată la nivel european.”
Sarmale, tocăniță, cârnați, gulaș, turtă dulce sau cunoscutul cozonac secuiesc sunt câteva din produsele tradiționale care au făcut deliciul celor prezenți sâmbătă la Dorobanți.
„Pot spune că sunt un fiu al satului, deoarece locuiesc aici de mai bine de zece ani, iar această sărbătoare este una deosebit de importantă pentru membrii comunității noastre. Evenimentul este foarte bine organizat, avem invitați din localitățile înfrățite, toată lumea se simte bine, este un moment în care se adună prietenii, familiile și în care se întorc acasă cei plecați din comună prin alte părți. În ceea ce privește partea culinară, vă pot declara că rețeta mea tradițională preferată este celebra supă acră de Dorobanți”, ne-a declarat Faragó Péter, deputat UDMR.
Trimite articolul
Xca de obicei minoritarii maghiari sunt cu un pas inaintea ………altora
FELICITARI
PS
o propunere pt primarita din Dorobanti
: avand in vedere ca in mai multe magazine gasesti uneori produse de patiserie s tiksuri saratele cozonaci pufuleti legume fructe miere de albine si alte produse apicole etc provenite din comuna Dorobanti toate de f buna calitate de ce nu ar putea comuna sa isi faca un magazin propriu in Arad unde sa promoveze asemenea produse ??