Scena în aer liber din frumoasa staţiune Lipova Băi a găzduit în week-end cea de-a XXXV-a ediţie a tradiţionalului festival-concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „La izvor de cânt şi dor”, în organizarea Societăţii Culturale „Izvorul” Lipova. 12 solişti vocali din 5 judeţe şi-au etalat talentul interpretativ în faţa juriului, care a fost pus la grea încercare în departajarea unor cântăreţi de valori foarte apropiate.
Premianţii
În final s-a decis următoarea ierarhie: Premiul I: Alexandru Pop din Sebiş, jud. Arad şi Ionuţ Cocoş din Vlădeni, jud. Ialomiţa. Premiul II nu s-a acordat. Premiul III: Roxana Rozovlean din Sânandrei, jud. Timiş şi Amalia Otea din Boşorod, jud. Hunedoara. Menţiuni: Şerban Vlad din Frumuşeni, jud. Arad, Dorinel Gavriluţ din Gladna Română, jud. Timiş şi Elisabeta Bosioc din Luncaviţa, jud. Caraş-Severin.
Spectacol
Spectacolul muzical-coregrafic a continuat apoi cu minunatele cântece şi dansuri populare prezentate în faţa numerosului public spectator de artişti îndrăgiţi precum Margareta Drăgan, Violeta Deminescu Jurcă şi ansamblul vocal „Ziene Sânziene” din Călan, jud. Hunedoara, Maria Popovici, Iordana Rad, tânăra speranţă Miruna Ionescu, Felicia Costa, Petru Gherman, Teodor Mariş şi ansamblul folcloric „Aldeşteana” din Aldeşti, jud. Arad, Gigi Izdrea, Ionică Ivan, soliştii instrumentişti Adelin Dragoş, Iulian Miclea şi Ionică Beschiu. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra condusă de maestrul Ghiţă Brâncovean.
„Trambulină”
„Festivalul-concurs de la Lipova este unul dintre cele mai vechi de acest gen, cu o continuitate neîntreruptă graţie eforturilor directorului Societăţii Culturale «Izvorul» Lipova, Petru Gherman. De aici s-au lansat nume importante ale cântecului popular românesc şi ne dorim ca şi pe viitor să fie o trambulină de lansare a marilor solişti vocali, între care avem încredere că vor fi şi concurenţii acestei ediţii”, a spus prof. Gelu Stan, preşedintele juriului.
Tabăra de folclor
Cu această ocazie, în perioada 2-4 septembrie 2016 a avut loc la Lipova Băi prima ediţie a „Taberei de Folclor” organizată de Asociaţia Culturală „Făgeţana” din oraşul Făget, jud. Timiş, despre al cărei scop am aflat detalii de la preşedintele Asociaţiei, prof. Ioan Oltean: „Tabăra de Folclor este o acţiune cultural-educativă iniţiată pentru a transmite tinerei generaţii cele mai interesante şi mai atrăgătoare aspecte ale folclorului românesc – cântec, dans, port, grai, obiceiuri, unelte, obiecte, meşteşuguri, etc. Am ales Lipova pentru prima ediţie a Taberei şi ne-am bucurat de faptul că au răspuns invitaţiei noastre de a ţine prelegeri, nume de seamă ale folclorului şi ale promovării culturii tradiţionale precum Gelu Stan, Adrian Stanca, Mărioara Miclea, Elisaveta Rudei, Daniela Băcilă, Violeta Deminescu Jurcă, Mircea Cârţişorean sau Petru Gherman. Următoarele ediţii se vor organiza – în colaborare cu asociaţiile culturale locale şi cu sprijinul autorităţilor – în alte şi alte oraşe din zona de vest a ţării, pentru a cuprinde o arie cât mai largă şi a demonstra astfel unitatea în diversitate a folclorului românesc”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!