NĂDLAC. Va fi dezmăţ gastronomic, sâmbătă, 7 mai, la Nădlac, unde – de la primele ore ale dimineţii până târziu, în noapte – se va desfăşura Festivalul Cârnatului Proaspăt şi Salamului Uscat. Evenimentul este organizat de Primăria Oraşului Nădlac şi Uniunea Democrată a Slovacilor şi Cehilor din România. Gurmanzii sau doar cei curioşi de prepararea celor două produse emblematice pentru Nădlac sunt aşteptaţi în parcul mare al oraşului.
Programul detaliat
Prima parte a zilei este dedicată festivalului-concurs pentru prepararea celui mai bun cârnat proaspăt. În competiţie sunt înscrise 30 de echipe formate din câte 4 membri fiecare, atât de la nivel local (Nădlac și Pecica), cât și din Ungaria, Slovacia și Serbia. Prezentarea echipelor concurente va începe la ora 9.30, iar la 10 e programată deschiderea festivă a Festivalului Cârnatului Proaspăt de Nădlac. La 10.20 se dă startul concursului, iar la 12.30 o comisie de specialişti va degusta cârnatul proaspăt preparat. La ora 14 se vor decerna premiile echipelor câştigătoare. Pe tot parcursul festivalului, atmosfera va fi întreţinută de formaţia „Porubski & Jačiansky”.
În cea de a doua parte a zilei, e programat festivalul-concurs pentru cel mai bun salam uscat (Club 82). Între orele 18 şi 19 va avea loc prezentarea şi evaluarea probelor de salam, de către o comisie internaţională de specialitate. De la ora 19 la ora 20 va putea fi urmărit momentul artistic susţinut de Fanfara Nadlačanka. La ora 20 va avea loc deschiderea balului. Între orele 20 şi 22 publicul prezent e invitat să deguste salamul uscat. La ora 22.30 e programat un nou moment artistic susţinut, de data aceasta, de Ansamblul folcloric „Salašan”. La ora 23 va avea loc decernarea diplomelor şi premiilor, după care va urma un recital de muzică populară (Formaţia lui Jan Stupka din Bratislava) şi unul de muzică uşoară (Formaţia Szidor Mihai de la Nădlac).
Brand al oraşului
„Nădlacul este un oraș recunoscut ca producător de cârnat cu boia, Cârnatul de Nădlac – Salamul uscat de Nădlac devenind un brand al oraşului. Acesta e produs în fiecare familie din Nădlac, indiferent de naţionalitatea ei. În aceste zile, dorim să sărbătorim această delicatesă culinară care acum a rămas un brand al acestui mic oraş multicultural şi multietnic prin organizarea Festivalului Cârnatului Proaspăt şi Salamului Uscat de Nădlac” – transmit organizatorii evenimentului.
Alte preparate
Comercianţi de profil vor pune la dispoziţia publicului produse tradiționale locale: găluște dospite nădlăcane (nadlacké kysnuté halušky), găluște tradiționale slovăceşti (slovenské tradičné halušky), vinuri.
Trimite articolul
XSincere aprecieri pozitive pentru organizatorii manifestarii,se vede ca Nadlacul este un oras ce se impune,nu doar prin cozile la frontiera.
Salamul cât și cârnatul de Nădlac e oribil dintr-un singur punct de vedere; excesul imens de boia
Cred că la 10kg de carne bagă 1 kg boia ,ceea ce e oribil ,iar faptul că e picant e ok ….fiecare cum ai place dar boiaua e exagerată.
-
Pentru 10kg de carne se folosesc 300gr de boia dulce si 50gr boia iute.
-
Si multa sare se pune, si piper. Si E uri. Hai Diana, poate aflu toata reteta :)))
-
Pofta buna atunci la parizeru din comert cu 17 lei kg 😂😂😂care e din carne 100%.
-
Nu multumim, mananca tu si “nadlacul” plin de boia ca te ustura pe unde iese si faci rosu de parca ai avea coccidioza..vezi,poate mai gasesti si destule zgarciuri pe acolo,dar si parizerul cu 17 lei! Eu prefer sa mananc muschiul de pasare/porc si foarte multe legume..
Pofta mare la zgarciuri,la pret de somon!
-
-
-
…si la pret de somon afumat la cald! Multumesc, prefer fara…
si cat e pretul la salamul uscat?
in Arad nu exista un loc ( taraba , magazin, etc ) unde se poate cumpăra asa ceva? ca e cam greu de mers pana la Nadlac .?
-
E f departe Nadlacul…nu mergeti ca nu ajungeți intr-o zi