Aflat la ediția cu numărul patru, fArad propune o selecție de documentare valoroase, multe dintre ele în premieră în România, ce vor fi proiectate în prezența autorilor. Concomitent se va desfășura și un laborator dedicat tinerilor documentariști. Evenimentele auxiliare de anul acesta vor consta în conferințe și dezbateri.
Filmele
Inedit în peisajul național, festivalul explorează forme cinematografice diverse de reprezentare a realității, iar tema ediției cu numărul patru este „Celebritatea”. Filmul de deschidere a festivalului va fi „Risc”, regizat de Laura Poitrais, este un portret aparent al lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. Festivalul va aborda și alte ipostaze ale notorietății: de la ascensiunea clasică a unor vedete din fotbal și muzica pop (Zlatan sau ABBA) și un thriller despre pericolele faimei în Coreea de Nord (Despotul și îndrăgostiții), până la o meditație asupra relației dintre singurătate și celebritate (Tokyo Idols) sau o tragicomedie despre amestecul îmbătător de politică, sex și mass-media din Statele Unite (Weiner).
Deschiderea
Anul acesta, fARAD vine cu o noutate – proiecții la Cinematograful Grădiște, după ce în anii trecuți toate proiecțiile au avut loc la Cinema Arta. Deschiderea oficială a Festivalului de Film Documentar fARAD, ediția a patra, va avea loc pe data de 4 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Arta. Proiecția filmului „Risc” (Risk) va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Erin Casper, editorul filmului.
Joi, 5 octombrie
Prima proiecție a zilei va fi la Cinema Arta, începând cu ora 12:00. Este vorba despre o proiecție destinată copiilor cu vârstă mai mare de zece ani, urmând să fie proiectat filmul Kinders.
De la 16:30, Sala Mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” îi așteaptă pe arădeni la o conferință susținută de fostul Ministru al Culturii, Corina Șuteu. Titlul acesteia este „Excepția culturală sau de ce nu vrem ca Pinocchio să se înece”.
Două ore mai târziu, la Cinema Arta va fi proiectat filmul „Winnie”, în prezența regizoarei Pascale Lanche, pregătită să răspundă întrebărilor publicului.
Seara se va încheia cu proiecția filmului „Tokyo Idols”, de la ora 21:00, tot la Cinema Arta, de pe strada Alecsandri, nr.2.
Vineri, 6 octombrie
Tot „Kinders” va deschide și ziua de vineri, șase octombrie, însă de la ora 11. Începând cu ora 16:30 va avea loc la Cinema Arta o proiecție specială a filmului „Despre orbire” (Notes on Blindeness). Proiecția va fi una specială, deoarece aceasta va fi accesibilizată pentru persoanele nevăzătoare.
„Admiterea” (Le Concours), film din 2016, va fi proiectat la Cinema Arta începând cu ora 18:30. De la 21:00, tot sala mare a Cinematografului Arta va găzdui și proiecția filmului „Ascensiunea lui Zlatan” (Becoming Zlatan), în prezența unuia dintre regizori, Magnus Gertten.
Sâmbătă, 7 octombrie
De la ora 11:00 va avea loc prima proiecție la Cinema Grădiște, în cadrul festivalului. Este vorba despre filmul „Kinders”, destinat copiilor. De la ora 16:00, în KF (Piața Avram Iancu) va avea loc o întâlnire informală cu Mona Nicoară, Corina Șuteu, Mihai Chirilov și invitații festivalului, sub titlul „Ce este notorietatea într-o lume în care fiecare poate fi faimos pentru 15 minute?”.
„Weiner”, film documentar american din 2016, va fi proiectat de la 17:30 la Arta, iar de la ora 19, „Ascensiunea lui Zlatan” va fi proiectat la Cinema Grădiște, în prezența lui Gerttner, unul dintre cei doi regizori.
De la 19:30 va fi proiectat documentarul „Nu sunt negrul vostru” (I Am Not Your Negro), la Cinema Arta, urmând ca de la 21:30, tot acolo să fie proiectat și documentarul „ABBA”. În încheierea serii va avea loc și petrecerea de final a festivalului, ce se va desfășura în Cafeneaua Literară Joy s.
Duminică, 8 octombrie
„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, un film documentar cu o durată de 180 de minute, va fi proiectat începând cu ora 14:00 la Cinema Arta. Prezentă în sală și pregătită să răspundă întrebărilor publicului, va fi Dana Bunescu, devenită deja o prezență obișnuită a fARAD-ului.
De la 17:30, tot la Arta va fi proiectat și filmul „Despotul și îndrăgostiții” (The Lovers and the Despot), documentar despre răpirea sud-coreenilor Choi Eun-hee (actor) și Shin Sank-ok (regizor) de către dictatorul nord-corean Kim Jong-il, în 1978.
Ultima proiecție din cadrul fARAD 4 va începe la Arta la ora 19:30. Este vorba despre „Mr Gaga”, documentar ce prezintă povestea coregrafei Ohad Naharin.
Laboratorul
Lansat în 2016 și destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, Laboratorul fARAD abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema, preluând modelul unor programe asemănătoare desfășurate de Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA și oferind o oportunitate de dezvoltare creativă unică în România.
Selecția
Anul acesta, laboratorul va fi susținut de către Dana Bunescu și Erin Casper, iar cei selectați în cadrul laboratorului sunt Cristina Haneș și Isabella Rinaldi („A rifle and a bag”), Iulia Stoian și Maria Bălănean („Invizibilii”), Andreea Dumitru („La rând pentru o minune”), Mihnea Rareș Hanțiu și Marius M. Bogdan („No Body”) și Lucian Mircu și Mircea Gherase („Superhombre”).
Povestea și organizatorii fARAD
Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov). Direcția artistică a festivalului aparține Monei Nicoară. Partenerii festivalului sunt 111 Film (Eugen Lumezianu) și Asociația Culturală pentru Educație prin Artă. Pentru ediția 2017 a Laboratorului fARAD, Asociația Culturală pentru Educație prin Artă a primit sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!