Ca în fiecare an biserica a fost neîncăpătoare, pentru că alături de credincioşii ortodocşi din localitate au participat la slujbă şi fii ai satului plecaţi pe alte meleaguri, dar care la această sărbătoare, ca de fiecare dată revin în locul unde au văzut pentru prima dată lumina zilei.
După slujba de le biserică, a avut loc dezvelirea bustului etnomuzicologului Ioan T. Florea amplasat în faţa primăriei din localitate precum şi lansarea primei monografii a comunei.
La dezvelirea monumentului, s-a oficiat o panihidă de către preotul ortodox din localitate în memoria etnomuzicologului covăsînţean care şi-a închinat întreaga viaţă culegerii şi promovării folclorului autentic din Ţara Zarandului şi judeţul Arad, după care autorii monografiei: Rodica Colţa, Doru Sinaci şi Natalia Tomi au prezentat conţinutul acestei lucrări referitoare la Covăsînţ, localitate amplasată exact în centru Podgoriei Aradului.
După amiază, începând cu ora 1630 la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti a Bisericii Ortodoxe Covăsînţ a avut loc a treia ediţie a „Festivalului Ioan T. Florea.
Pe acestui complex unic în partea de vest a României au urcat: formaţia de muzică populară Rapsozii Zărandului – condusă de taragotistul Petrică Paşca (fiu al comunei) alături de artiştii: Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Voichiţa Suba, Tiberiu Crişan.
Momente de speciale au creat invitaţii de onoare: Cornel Borza, Mariana Anghel şi Marius Ciprian Pop care nu de puţine ori au ridicat pe cei peste o mie de spectatori în picioare, iar pe alţii i-au făcut să se prindă în joc.
Au mai ecoluat: Muguri de Tezaur şi tinerii interpreţi: Roxana Suciu (din Covăsînţ), Maria Moţ, Dalia Suba, Adrian Bâc precum şi ansamblul de dansuri Seleuşana din Seleuş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!