Ei au pornit, în jurul orei 10, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” (locul unde trupele din cele 12 țări participante și-au prezentat spectacolele), într-o impresionantă paradă. Având în frunte încântătoarele majorete de la Clubul Sportiv Mistral, antrenate de prof. Emese Erdeieste, pe ritmurile fanfarei Liceului de Arta „Sabin Drăgoi”, păpuși gigant, jongleuri pe catalige și tineri artiști francofoni s-au deplasat pe Bulevardul Revoluției până pe esplanada din fața Palatului Administrativ. Aici, cele douăspezece trupe din Austria, Franța, Belgia, Italia, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Rusia, Lituania, Maroc, Canada și, bineînțeles, România au prezentat scurte spectacole în limba maternă.
Programul a fost deschis de români, care au încântat asistența cu binecunoscute cântece și jocuri populare. Și celelelte formații au adus pe scenă câte ceva din specificul țării lor, arătând că acest festival vine să ne dezvăluie farmecul diversității, iar prin limba franceză reușește, mai mult decât alte evenimente culturale, să creeze prietenii și legături care, pentru unii, vor dura toată viața.
Ajutat de mai tânărul confrate de la cotidianul Festivalului, „Girouette de la nuit”, Vlad Meche, elev la Colegiul Național „Moise Nicoară”, am reușit să aflăm cum au „trăit” participanții parada și spectacolul în aer liber.
Iată câteva impresii culese, la cald, de Vlad Meche: „Un moment foarte special în care am avut ocazia să vedem obiceiurile țărilor participante la acest festival” (Andreea – Constanța); „M-a plăcut muzica și mi-a făcut plăcere să văd orașul și să simt ambianța. E a treia oară a mea aici și ador orașul. De fiecare dată am fost primit cu multă căldură” (Camille – Austria); „A fost o defilare specială a steagurilor și a culturilor” (Liviu – Baia Mare); „Ne-a plăcut plăcut mult de tot. Am cunoscut mulți oameni și am învățat multe despre cultura altor țări. Sperăm să mai revenim” (Trupa Marocului); „A fost foarte bine. Mi-au plăcut oamenii și atmosfera paradei” (Matej Kristek – Cehia); „Am adorat parada și ambianța. A fost interesant să auzim și să vedem tradițiile celorlalte țări” (Trupa din Quebec); „A fost frumos. Mi-au plăcut în special oamenii și muzica, dar și atmosfera. Am cântat, am dansat și ne-am distrat” (Eivinas – Lituania).
L-am întâlnit, făcând fotografii, așa cum o face de ani mulți la festivalurile „Amifran” de la Arad, și pe colegul francez Alain Kauff, care a realizat, pentru „Jurnal arădean”, ilustația la articolele pe care le-am publicat, zilele trecute, de la Festivalul Festivalurilor de Teatru Francofon și i-am mulțumit pentru colaborare.
Animatorul șef, ca un general de armată peste oștile din 12 țări, președintele Amifran Arad, prof. Florin Didilescu – cunoscut de toți ca „papa Didi” – a fost foarte ocupat, trimițând în lupta cu scena, trupă după trupă, spre încântarea tuturor. Împreună, însă, purtând – așa cum spunea – „liantul festivalului: limba franceză și plăcerea tinerilor actori de a se exprima prin teatru”.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!