ARAD. Asociația Culturală Citizenit se află, din nou, pe lista nominalizărilor la Premiile AFCN – Administrația Fondului Culural Național, la secțiunea ”Activare Culturală în Spațiul Public”, cu proiectul Particles, descris drept un proiect de revitalizare urbană și culturală pe Malul Mureșului. Trofeul ”Activare culturală în spațiul public” se acordă unei proiect ce activează participativ memoria colectivă și valorizează identitatea locului. Alături de proiectul arădenilor, la această categorie au mai fost nominalizate alte două puse în scenă la Baia Mare și București. Astfel, arădenii concurează cu proiectul celor de la Baia Mare ”CEILALȚI/ INNI LUDZIE” gândit de AsociațiaA-Depth Collective (Adepth Infusion) și cu „MANSDORF” al Asociației Centrul Dialectic București.
“Mândri să fim din nou pe lista nominalizaților la Premiile AFCN. Asociația Citizenit este nominalizată la secțiunea „Activare culturală în spațiul public” cu proiectul Particles, o inițiativă ce activează participativ memoria colectivă și valorizează identitatea locului. Câștigătorii vor fi anunțați în data de 10 mai. Stați pe aproape, urmează vești despre Particles ediția a VI-a”, transmite Citizenit.
Nominalizările au fost făcute pe baza înscrierilor primite de la organizațiile care au inițiat și realizat proiecte în 2023, de către un juriu compus din: Beke István Ferenc (Asociația Harmonia Cordis), Corina Bucea (Asociația Centrul Cultural Clujean), Diana Buluga (Asociația Create.Act.Enjoy), Dora Cerin (Asociația Cu Alte Cuvinte), Monica Lup (Asociația Opus), Ioana Lupu (Asociația Untold Stories), Andrei Munteanu (Fundația Memorialul Închisoarea Pitești), Alexandra Palconi-Sitov (Asociația Prin Banat), Adina Rosetti (Asociația De Basm), Tudorița Șoldănescu (Asociația Galeria Artep).
Particles pe Mureș
Pentru ediția de anul trecut a Particles, Citizenit a ales drept locație Noul Parc din zona 300 Micălaca, loc ce s-a dovedit a fi extrem de ofertant pentru evenimentele desfășurate în cele trei zile dedicate festivalului ajuns la cea de-a 5-a ediție.
Pe parcursul festivalului, au avut loc 5 ateliere la care arădenii au avut ocazia să-și descopere creativitatea indiferent de vârstă: Pictează cerul – Atelier de artă experimentală cu Anca Raluca, Liriclip – Atelier de videopoeme cu Andrei Doboș, Atelier de teatru cu Timeea Pădurean, Atelier de reciclare materiale cu ONEK și Atelier de percuție cu Tudor Teodoresc. De asemenea, au avut loc concerte de muzică live în aceeași locație, unde au urcat pe scenă artiștii: Omul cu șobolani, LVX Machina, Zimbru, IIOANA, Mimi Sălăjan și Sounds of Om.
Despre Particles
Particles este un festival independent de muzică și artă contemporană care se desfășoară timp de 48 de ore în spaţii alternative sau reabilitate din Arad. Oferind publicului posibilitatea de a participa la un mix eclectic de evenimente, prin Particles aducem la fiecare ediție muzică, film, dans, teatru, artă urbană, fotografie, artă contemporană, discuții și ateliere.
“Participarea și căutarea sunt elementele esențiale în jurul cărora se conturează acest festival gândit pentru arădeni, pentru comunitatea locală, alături de care am căutat începând din 2015 soluții și resurse pentru a transforma orașul și a îmbunătăți experiența de locuire în Arad prin artă și cultură.
Inventiv, underground, dar mai ales viu, Particles face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung a Asociației Citizenit de explorare a patrimoniului local prin realizarea de intervenţii culturale şi proiecte de regenerare urbană”, spun cei de la Citizenit pe site-ul de promovare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!