Câștigător a fost teatrul independent, căruia i-a revenit în calendar singurul festival dedicat exclusiv lui. Câștigător a fost și Aradul, care s-a bucurat de o nouă ediție a unui festival care, în urmă cu peste un deceniu, l-a pus pe harta internațională a teatrului (spre) deloc dependent de finanțările publice. Pe lângă acești doi mari câștigători, au fost anunțați și „premianții ediției”.
Juriul, format din actrița și jurnalista Gianina Corondan, compozitorul și jurnalistul Gabriel Basarabescu și jurnaliștii arădeni Lajos Notaros, Tomck@t și subsemnatul, a deliberat și a adjudecat:
Marele Premiu, Trofeul Festivalului, a fost acordat spectacolului „497”, Kamaraszinház Arad și Trupa de dans Tabán din Békéscsaba. Un spectacol de dans și mișcare despre aventura dramatică a celor 4 tineri buzoieni de la începutul secolului trecut de a înconjura globul pământesc pe jos, participând la un concurs inițiat în Franța și premiat cu 100.000 de franci. Muzica originală, inspirată din folclor, scenariul și dansul expresiv al celor patru dansatori dau spectacolului o forță deosebită, demonstrând puterea și legitimitatea modurilor dramatice alternative de exprimare artistică.
Premiul mARTA, revine spectacolului „Toby Belch is Unwell”, produs de Fetch Theatre, din Anglia. Un one-man show susținut cu o dedicație deosebită de actorul Sidney Kean și care a reușit să ofere spectatorilor o mostră din teatrul britanic. Recurgând la motive clasice, înainte de toate shakespeariene, performanța lui Sidney Kean a impresionat și a fost apreciată fără rezerve de cei prezenți.
Premiul Underground sau Alternativ a fost acordat întâmplării teatrale „Întâmplări stranii în (Pipera) Arad”, a celor de la Teatrul Apropo din București. Performanța acestora insistă pe modul alternativ de a face spectacol și teatru. Fiecare spectator devine implicat, parte a spectacolului, mai precis cel care hotărăște să urce în tramvaiul ce îl va duce… undeva, acolo unde se va întâlni cu personaje misterioase care îl dau „din mână-n mână”, devenind actor pe nesimțite, realizând, fără să își dea seama imediat, o poveste proprie, individuală și irepetabilă.
Premiul pentru Film merge către scurtmetrajul „Maria Tănase” (2022). Regizat de Maria Drăgoi, îi are în distribuție pe Mădălina Anea, Cezar Grumazescu, Andi Vasluianu, Nicodim Ungureanu, Theodora Sandu, Gabriel Costin, Constantin Florescu, Alana Petrescu, Mihnea Niculescu. Scurtmetrajul lansat în 2022, realizat de tânăra regizoare Maria Drăgoi (n. 1999, masterandă la Arta Regiei de Film și la Scriere Dramatică la UNATC București), tratează o scurtă perioadă din viața Mariei Tănase, mai precis relația amoroasă cu jurnalistul-spion francez Maurice Negre și arestarea lui la sfârşitul anilor ’30. „Maria Tănase” pendulează între genuri cinematografice precum dramă, romantic, musical și thriller cu o iscusință și inspirație hollywoodiană, creând o poveste oarecum abruptă și impresia că este o secvență dintr-un lungmetraj. Un film de epocă din perspectiva Gen Z, romanțat și puțin „glossy”, dar care excelează prin atenția deosebită la detaliile tehnice: scenografie, recuzită, lumini, cromatică, încadrări și sunet.
A mai fost acordat și Premiul Special al Juriului pentru prezența și performanțele prin care au înnobilat festivalul, Maiei Morgenstern și lui Marcel Iureș. „Miorița” celor de la Teatrul Auăleu, „Madera” al spaniolilor de la Circo de Eia și „Silent Cehov” produs de Asociația Artes au primit Mențiuni Speciale ale Juriului.
Premiul Presei Arădene a fost acordat spectacolului arădean „Voyager”, produs de Hub Cultural mARTA. Spectacolul este un one-woman show cu Alexandra Tapasztó, iar textul și regia sunt semnate de Theo Herghelegiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!