Atât ei, cât şi vizitatorii, au avut avea parte de o serie de demonstraţii, spectacole şi concursuri. În plus, cei prezenţi au putut vedea cum vânau domnitorii români pe vremuri.
Chiar dacă în Arad nu există nici măcar suspiciuni de pestă porcină africană, ca urmare a focarelor de România, festivalul se desfăşoară în condiţii maxime de biosecuritate. La intrările în zona festivalului sunt mochete imbibate cu substanţe certificiate de către Direcţia Sanitar Veterinară Arad.
Festivalul Vânătorilor a ajuns la cea de-a XI-a şi are loc în localitatea Bata din judeţul Arad. La ediţia din acest an au fost mii de participanţi, care au avut parte de o serie de suprize şi spectacole. Vânătorii au pregătit tot felul de tocăniţe la ceaun şi alte mâncăruri din carne de vânat, care de care mai gustoase.
Printre cei care vin la fiecare ediţie cu ceaun şi pită de Pecica cu unsoare (pâine cu untură de porc) se află fostul ministrul de interne, Traian Igaş.
Festivalul cuprinde o serie de concursuri printre care un concurs de gătit la ceaun, concurs de arbitraje, concursuri pentru câini de vânătoare, proba mistreţ în ţarc, proba aport din apă cu raţă, tragere cu arcul şi mai multe ateliere sportive.
Există și o expoziţie cu trofee cu care se mândresc vânătorii.
Pentru vizitatori s-a aflat și primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă. Evenimentul este susţinut financiar decătre Consiliul Judeţean Arad.
Un moment aparte este vânătoarea cu şoimi, care chiar dacă nu este legiferată în România, era practicată de sute de ani de către domnitorii români. Folosirea şoimilor dresaţi pentru vânătoare este folosită şi în vremurile noastre.
Şi, bineînţeles, că s-au spus si foarte multe poveşti… vânătoreşti. Festivalul se vrea, în primul rând, o deschidere spre publicul larg a tradiţiilor şi obiceiurilor legate de vânătoare. Oaspeţii evenimentului au avut surpriza să descopere că vânătoarea nu înseamnă numai uciderea animalelor sălbatice, ci şi o adevărată cultură cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri care au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor. Iar dacă până acuma toate acestea se desfăşurau într-un spaţiu de tagmă destul de ermetic, festivalul este o sansă de cunoaştere şi înţelegere corectă a fenomenului.
Primnarul comunei Bata, Ion Micurescu, este principalul organizator al Festivalului. Un cunoscut cadrul didactic universitar din Timișoara a fost făcut cavaler de vânătoare a grupei Bata.
Festivalul are loc la casa de vânătoare care i-a aparţinut baronului Antoniu Mocioni, cel care a fost Mare Maestru de Vânătoare a Curţii Regale a României, iar în zonă veneau la vânătoare nobilii Europei.
La festival au participat zeci de grupe de vânătoare din România, care şi-au prezentat trofeele. Cei mai curajoși au putut încerca şi o tiroliană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!