Au convins o bună parte din propriii lor elevi să rămână la liceu în aceeaşi şcoală. Mulţi dintre elevii admişi la primele zece specializări au decis că vor continua studiile liceale în şcoala pe care au absolvit-o în ciclul gimnazial. Continuitatea pare să fie un criteriu al absolvenţilor de clasa a VIII-a şi un pariu pe care fiecare unitate şcolară îl face cu elevii pe care i-a format. Cel mai mare procent al elevilor fideli este la Liceul Baptist „Alexa Popovici” unde 18 din cei 28 de elevi de la specializarea ştiinţe ale naturii provin din gimnaziul liceului.
Fideli şcolii
Un procent ceva mai mic regăsim la Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” din Arad, unde la specializarea ştiinţe ale naturii, inclusă în primele 10 pe judeţ, 11 din cei 28 de admişi sunt elevii din colegiu. Unul dintre ei este şi primul clasat pe judeţ, Tomuţa Alexandru, cu media 10, care a optat pentru continuarea studiilor liceale în aceeaşi şcoală.
Colegiul Naţional „Moise Nicoară” are cei mai mulţi dintre propriii absolvenţi tot la specializarea ştiinţe ale naturii–bilingv limba engleză, 11 din cei 18 de elevi sunt absolvenţi de gimnaziu din „Moise Nicoară”, în timp ce la a doua specializare, tot ştiinţe ale naturii, raportul este mai mic, doar 9 elevi din cei 30 admişi, identic cu cel de la matematică-informatică.
O situaţie aparte e la Colegiul „Dimitrie Ţichindeal”, unde specializarea matematică-informatică atrage tot mai mulţi absolvenţi ai gimnaziului de la „Ţichindeal”. 15 absolvenţi au optat pentru specializarea matematică-informatică din cadrul colegiului şi doar 9 au optat pentru filologie.
La Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, doar 8 dintre cei 28 de elevi admişi la specializarea ştiinţe ale naturii, pe locul 10 în topul mediilor, sunt absolvenţi ai colegiului, ceilalţi provenind de la alte şcoli arădene, foarte multe din judeţ sau chiar din ţară (Zam şi Lupeni – judeţul Hunedoara).
Pepinieră de elevi
O prezenţă constantă în clasele din liceele considerate de elită în Arad o au elevii de la Şcoala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, „Aron Cotruş” şi în special de la Gimnazială nr.5. Doar că anul acesta, o parte dintre absolvenţii de Gimnazială nr.5 s-au orientat către noul Liceul Naţional de Informatică. Prima admitere a acestui liceu i-a păstrat în şcoală pe 15 absolvenţi din cei 84 de admişi în cele 3 clase de la specializarea matematică-informatică.
An de an, tendinţa absolvenţilor pare să fie rămânerea în şcoala, dacă există cursuri liceale, în care s-au pregătit pentru gimnaziu. Tot mai puţini migrează spre alte unităţi şcolare din municipiu, chiar dacă de multe ori media de admitere le-ar permite orice alegere. Pe de altă parte nu mai există şcoli focalizate pe anumite domenii, specializările cele mai căutate precum ştiinţe ale naturii, matematică-informatică sau filologie fiind prinse în oferta tuturor liceelor teoretice, la pachet cu oferta bilingv limba engleză. Singura unitate liceală care a pus la bătaie o singură specilizare este noul Liceul Naţional de Informatică unde cele 3 clase sunt toate pentru matematică-informatică.
Constantă în judeţ
Fidelitatea asbolvenţilor este însă foarte puternică la liceele din judeţ unde rămân copiii de la şcolile din apropierea liceelor, criteriul distanţei fiind unul din argumentele aduse de părinţi atunci când e vorba de continuarea studiilor liceale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!