Retrospectiva activității desfăşurate în anul 2014 la Centrul Cultural Județean Arad.
Stimată doamnă director Ana Maria Dragoș, de curând aţi lăsat în urmă un nou an de activitate intensă. Care au fost principalele momente pe care Centrul Cultural Județean Arad le-a parcurs în 2014 ?
ANA MARIA DRAGOȘ. Calendarul anual de activități culturale al Centrului Cultural Județean conține o întreagă diversitate de evenimente, acțiuni și proiecte, de la cele înscrise în sfera culturii tradiționale, folclorice, până la spectacole mai elitiste, susținute pe scena Teatrului de Vară ETHOS. La fel ca și în anii precedenți, programul oferit de noi în 2014 a respectat tradiția, dar a oferit publicului și multe noutăți. Ar fi dificil, dacă nu imposibil, să menționez aici doar câteva dintre acestea. Pentru mine, la fel ca și pentru întreaga echipă a Centrului Cultural Județean, fiecare eveniment, acțiune sau proiect este unic şi reprezintă o provocare și în același timp o împlinire care ne leagă de el.
Reformulez întrebarea: care dintre acestea considerați că au fost cel mai bine primite de public?
ANA MARIA DRAGOȘ. Locuitorii din mediul rural și mic urban, de pe întreg teritoriul județului Arad, au avut parte de evenimente de excepție, majoritatea acestora fiind înscrise în sfera culturii tradiționale, folclorice. „Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniș-Măderat”, „Festivalul Vânătorilor” de la Bata, „Parada clătitelor” de la Moneasa, „Festivalul părădăicilor” de la Macea, „Praznicul de pită nouă” de la Pecica şi Beliu, „Nedea de la Tăcășele”, „Târgul de fete de pe Muntele Găina”, „Târgul Codrenilor” de la Chisindia, „Caravana Tradițiilor de iarnă” – în 17 localităţi ale judeţului, sunt doar câteva dintre manifestările cultural-artistice de sorginte folclorică, ce alcătuiesc o parte importantă a patrimoniului mobil al tradițiilor populare de certă valoare ale județului Arad. În fiecare an Centrul Cultural Județean Arad conferă acestora locul de cinste care li se cuvine în cadrul Calendarului Cultural Anual.
Pe de altă parte aș aminti proiectul transfrontalier Green House, în implementarea căruia am investit anul acesta foarte multă energie, având convingerea că el va reprezenta o deschidere spre noi oportunități cultural-educative pentru arădeni.
Un alt proiect cultural european valoros, CreArt, și-a continuat traiectoria propusă și anul acesta, contribuind prin activitățile desfășurate la conectarea patrimoniului cultural-artistic existent în județul nostru în circuitul de valori europene.
Am avut parte tot în 2014 de o infuzie de cultură europeană de cel mai înalt nivel oferită arădenilor cu ocazia primei ediții a Zilelor Culturii Austriece la Arad, dar nu am neglijat nici promovarea valorilor autohtone arădene prin intermediul platformei de educație civică „Aradul Contează” sau în cadrul Zilelor Culturii Arădene în Austria. Cea de-a II-a ediție a Festivalului de spiritualitate și artă sacră românească „Filocalia” s-a desfășurat cu succes în primăvara acestui an la Arad, fiind dedicat anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Festivalul a fost organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului.
Școala de vară a reunit în atelierele sale copii și tineri din județ și municipiu, interesați să exploreze domenii de activitate artistică precum teatru, muzică, dans sau diverse forme ale artelor plastice sau aplicate. Un interes deosebit s-a manifestat față de atelierele de jurnalism şi de eco-artizanat. Și pentru că în ultimii ani s-a cristalizat nevoia de a oferi și copiilor de vârstă preșcolară un mediu potrivit în care aceștia să-și poată manifesta creativitatea și talentul, a fost înființată anul acesta Grădinița culturală, proiect unic la nivel național.
Unul dintre cele mai importante momente culturale ale anului, împlinirea a unui sfert de veac de existență a Revistei literare „Arca”, a constituit prilej de mare sărbătoare. Cu această ocazie a avut loc la Arad o reuniune a celor mai valoroși autori de literatură din țară și din străinătate. Invitat de onoare la această întâlnire a fost renumitul critic literar Nicolae Manolescu. Acestea sunt doar câteva dintre reperele demne de luat în considerare atunci când privim în retrospectivă activitățile Centrului Cultural Județean derulate pe parcursul anului 2014.
Nicolae Manolescu este doar unul dintre numele de referință pe care le-ați avut ca invitați în acest an. În stagiunea estivală a Teatrului de Vară ETHOS ați invitat de asemenea numeroși „monștri sacri” ai marilor scenelor românești și internaționale.
ANA MARIA DRAGOȘ. Da, ne-am bucurat anul acesta de prezența la Arad, în cadrul stagiunii estivale a Teatrului de Vară, a maeştrilor Dan Puric, Gheorghe Zamfir, Ion Caramitru, Ovidiu Lipan Țăndărică, am admirat-o pe actrița Maia Morgenstern, pe soprana Felicia Filip, am asistat la o demonstrație de coregrafie de cel mai înalt nivel avându-i invitați pe patru dintre soliștii Baletului Operei de stat din Viena. Spectacolul de musical „My fair lady” cu o distribuţie de excepţie, în regia lui Marcel Stănciucu a constituit prilej de încântare pentru publicul prezent la spectacol. Acestea sunt doar câteva dintre spectacolele şi personalitățile care au focalizat atenția întregii comunități arădene în perioada estivală și țin să mulțumesc publicului nostru pentru prezența într-un număr impresionant la toate evenimentele noastre.
Noua serie de activităţi dedicate copiilor și familiilor lor, „ETHOS FAMILY”, implementată anul trecut în stagiunea Teatrului de Vară, a constituit un alt prilej de bucurie atât pentru noi cât și pentru numeroasele familii cu copii care ne-au onorat cu prezența. Teatrului de Vară ETHOS s-a transformat astfel, într-un loc de întâlnire „în familie”. Jocul (scenic) „în joacă” a atras deopotrivă părinți și copii spre magia scenei. Între marii invitați pe care i-am avut ca oaspeți trebuie însă să amintesc numele regizorului Robert Dornhelm de la Hollywood și al genialului consultant american în strategie geopolitică Edward Luttwak, născut la Arad, care a susținut în luna noiembrie o conferință pe tema „Siguranța națională în secolul XXI”.
Colaborările dintre Centrul Cultural Județean și alte instituții culturale publice sau private reprezintă un alt pilon esențial în programul dumneavoastră de activități culturale. Care sunt principalii parteneri ?
ANA MARIA DRAGOȘ. Consiliul Județean Arad este instituția în subordinea căreia noi ne desfășurăm activitatea și totodată partenerul nostru principal. Prin strategia culturală stabilită la nivelul Consiliului Județean Arad, noi ne stabilim obiectivele pe baza cărora ne desfășurăm activitatea. Politicile culturale adoptate la acest nivel se dovedesc eficiente și foarte bine adaptate pe nevoia și așteptările comunității din întreg județul Arad. Argumentul meu la această afirmație este afluxul tot mai mare de cetățeni din județ atraşi de evenimentele noastre.
Aș dori, în acest context, să mulțumesc personal domnului președinte Nicolae Ioțcu, dar și colegilor de la Consiliul Județean care ne-au fost alături și în anul 2014 prin inițiative valoroase, dar și prin sprijin logistic și financiar.
Între colaboratorii noștri permanenți aș mai menționa cele două universități arădene, Universitatea „Aurel Vlaicu” și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, precum și numeroasele instituții de învățământ și educație. De asemenea, colaborăm cu organizații nonguvernamentale din cele mai diverse domenii precum sport, artă, cultură, asistență socială, educație civică și încercăm să sprijinim prin programul nostru cele mai importante și valoroase proiecte derulate de acestea.
Care sunt gândurile dumneavoastră îndreptate spre viitor?
ANA MARIA DRAGOȘ. Prin organizarea unei palete de o largă diversitate de activități, Centrul Cultural Județean Arad va continua să aducă Aradul tot mai aproape de centrul lumii culturale europene, oferind, totodată, acces liber tuturor categoriilor de public la un act cultural de cea mai înaltă calitate, asumându-și în acest fel și rolul determinant de formator al unui gust estetic acordat la sistemul de valori de referință de nivel european.
Aceasta este viziunea mea pentru viitor, un viitor pe care doresc în permanenţă să-l transpun în prezent.
Vă mulţumesc!
„Fiecare eveniment, acțiune sau proiect este unic şi reprezintă o provocare și în același timp o împlinire care ne leagă de el”
Citiți principiile noastre de moderare aici!