În sezonul rece, foarte mulţi români aleg să meargă în străinătate. Conaţionalii noştri sunt atraşi de reducerile practicate de magazinele din Austria sau Ungaria, dar şi de târgurile specifice, organizate în perioada Crăciunului. Puţini sunt însă cei care ştiu că autorităţile din ţările vecine nu sunt deloc indulgente când vine vorba de încălcarea normelor. Primul sfat, pentru cei care vor să călătorească în străinătate, este să se documenteze legat de aglomeraţia de la frontieră. Aşadar, cei interesaţi să iasă din România prin vestul ţării este bine să ştie că prin cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei, care este Nădlac-Csanadpalota, se mai formează şi cozi, astfel că ar fi utilă o documentare înainte să se plece la drum. În plus, dacă pe autostradă, la vamă, este coadă, se pot alege alte puncte de trecere, cum ar fi Turnu sau Vărşand. Documentarea se poate face accesând politiadefrontiera.ro, deşi aplicaţia de pe acest site nu indică, cu rigurozitate, timpii reali de aşteptare, astfel că, cea mai la îndemână soluţie rămâne Facebook cu grupul Radar Arad, unde membrii postează mereu atunci când la frontieră se formează cozi.
Amenzi trimise la domiciliu
La ieşirea din România este posibil ca, la control, poliţiştii să solicite permisul de conducere (al celui care se află la volan, desigur), certificatul de înmatriculare al maşinii cu valabilitatea inspecţiei tehnice periodice în termen şi asigurarea de răspundere civilă auto, toate acestea pe lângă paşaport sau cartea de identitate.
Drumul poate fi şi el unul cu peripeţii, mai ales dacă nu se respectă regulile. După trecerea frontierei, atenţia trebuie sporită deoarece este posibil ca radarele să stea pe marginea drumului, iar respectarea indicatoarelor rutiere trebuie să fie „sfântă” pentru că ungurii şi mai ales austriecii trimit amenzi cu miile la domiciliul proprietarilor autoturismelor care depăşesc limita de viteză impusă, chiar dacă este vorba despre 5-10-15 kilometri pe oră.
Zeci de euro de plată
Practic, în Austria, spre exemplu, în zonele cu restricţii de viteză, dacă indicatoarele stabilesc o limită de 80, iar şoferii circulă cu 90, amenda este de 45 de euro, iar dacă cei de la volan circulă cu 15 kilometri peste limita admisă, amenda depăşeşte 60 de euro. Înştiinţarea legată de sancţiune vine la domiciliul proprietarului autoturismului, în mai puţin de o lună de la încălcarea normelor, iar plata amenzii este extrem de anevoioasă, mai ales că băncile percep comisioane foarte mari pentru aceste operaţiuni.
De asemenea, trebuie cumpărate roviniete pentru Ungaria şi Austria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!