A fost o săptămână plină pentru filiala judeţeană de Cruce Roşie, prilejuită de derularea proiectului „Fii voluntar! Fii salvator!”. A fost un schimb de experienţă în domeniul pregătirii pentru intervenvenţie la dezastre, cu Crucea Roşie Maghiară (Bekes, Pecs) şi Crucea Roşie Sârbă (Zrenjanin) – vechi parteneri ai Crucii Roşii Arad. La activităţile derulate, zilele trecute, în cadrul proiectului au participat directorul CR Bekescsaba, Toth Zoltanne, directorul CR Pecs, Udvaros Renata, directorul CR Zrenjanin, Aleksandra Tanasijevic, directorul şi preşedintele CR Arad, Iudita Cuvineanu, respectiv Beniamin Dragoş.
„Ambasadori ai compasiunii”
Delegaţia a fost primită de viceprimarul municipiului Arad, Ionel Bulbuc, căruia i s-au prezentat proiectul şi participanţii. „Îi vedem ca pe nişte ambasadori ai compasiunii. Sunt oamenii care apar atunci când ai cea mai mare nevoie de ei în viaţă. (…) Este foarte important ca o organizaţie dintr-o ţară să înveţe din dezastrul sau din experienţa celuilalt. Aşa că şi în acest an administraţia locală e alături de Crucea Roşie” – a declarat edilul, la finalul întrevederii.
Ulterior, sediul filialei CR Arad a găzduit o prezentare susţinută de partenerii din proiect privind modul de pregătire a voluntarilor şi a intervenţiei în caz de dezastre, dotările existente, problemele pe care le implică participarea în perimetrul dezastrului şi cu ce ajută Crucea Roşie populaţia sinistrată. A urmat o prezentare din partea ISU Arad, susţinută de col. Cosmin Turcuş, care a prezentat legislaţia românească în domeniu, coordonarea activităţilor de intervenţie, locul voluntarilor de Cruce Roşie la activităţi.
Simulare de cutremur
În cea de a doua zi a schimbului de experienţă s-a efectuat o vizită la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad, unde au fost prezentate dotările pentru intevenţii la dezastre, dar şi activitatea SMURD.
Apoi, Crucea Roşie Arad împreună cu ISU Arad au realizat o activitate de simulare a unui dezastru (cutremur), la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Arad. Au fost prezentate măsurile care se iau la declanşarea unui cutremur, modul în care se adăpostesc elevii, cum coordonează profesorii evacuarea lor. A urmat o demonstraţie a detaşamentului de intervenţie la dezastre al Crucii Roşii Arad: „Am simulat cu mulaje răni reale la patru victime şi le-am acordat prim ajutor premedical. Elevii au putut vedea mulajele, au putut încerca manevre de resuscitare pe păpuşa Ana. Dorim pe această cale să mulţumim delegaţiilor străine care au participat la proiect, ISU Arad pentru sprijinul acordat, şcolii gimnaziale care ne-a primit şi ne-a spijinit în derularea activităţii şi, nu în ultimul rând, voluntarilor filialei de Cruce Roşie Arad” – subliniază Iudita Cuvineanu, director al CR Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!