Am încercat să aflăm câte posturi vacante există la nivelul celor două formații artistice ale Filarmonicii Arad, astfel că am transmis o solicitare instituției. I-am întrebat câte posturi vacante sunt în Orchestră, câte sunt în Cor, care a fost motivul vacantării acestor posturi, dar și când a fost organizat ultimul concurs de ocupare a posturilor artistice.
Cei de la Filarmonică ne-au transmis că în organigrama instituției sunt prevăzute 56 de posturi în Orchestra simfonică și 43 în formația corală. În acest moment sunt ocupate 46 de posturi – cu tot cu consultantul artistic – în cadrul Orchestrei și 36 de posturi în cadrul Corului. Rămân, astfel, neocupate de ceva vreme 10 posturi în Orchestră, toate de artiști instrumentiști, respectiv 7 posturi în cor. La Orchestră, ultimul post a fost eliberat în septembrie 2021, iar la Cor, ultimul a fost declarat vacant în februarie 2021. Conform răspunsului dat de Filarmonică, motivele vacantării posturilor sunt pensionarea și demisia – în cazul Orchestrei, respectiv pensionarea – în cazul Corului.
Starea de alertă
Motivul invocat de conducerea Filarmonicii pentru lipsa organizării unor concursuri pentru ocuparea posturilor din formațiile artistice este…starea de alertă. „Conform art. 27 alin. (3) din Legea 55/2020, „Până la încetarea stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante sau temporar vacante” – se arată în extrasul de lege trimis de Filarmonică.
Tot cei de la Filarmonică menționează că, printr-o altă lege, s-a acordat posibilitatea organizării de concursuri, până la data de 31 decembrie 2021, „cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate în bugetul pentru anul 2021”. Totuși, reprezentanții Filarmonicii precizează că „Această condiție nu a fost îndeplinită în timp util pentru a putea fi organizat un concurs în condițiile legii”.
Nu au avut bani
Totodată, în răspunsul semnat de managerul Filarmonicii, Doru Orban, se menționează că și pentru anul 2022 sunt permise organizarea și desfășurarea de concursuri, până la data de 1 iunie 2022, „cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate în bugetul pentru anul 2022”. Cei de la Filarmonică menționează că „La data întocmirii prezentei (răspunsului – n.r.), nu este aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Filarmonicii Arad”. Rămâne de văzut, așadar, dacă după aprobarea bugetului, cei din conducerea Filarmonicii vor fi în stare să organizeze concursuri pentru posturile vacante, sau vor ajunge, la fel ca în 2021, să „nu îndeplinească la timp” condițiile pentru organizarea concursului.
Ultimul concurs de angajare la Filarmonica Arad s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2019, conform reprezentanților instituției.
Printre cele mai mici orchestre
Consultând datele Institutului Național al Patrimoniului, din cadrul Ministerului Culturii, doar trei filarmonici din țară au în acest moment orchestre mai mici decât cea din Arad: Botoșani – 43 de membri, Vâlcea – 42 de membri și Pitești – 35 de membri. Filarmonica Arad a transmis că nu a putut organiza concursuri din cauza stării de alertă și a lipsei banilor, însă în alte orașe, situația este complet diferită. În ultimele luni ale anului trecut au fost organizate concursuri de angajare la filarmonici din București, Brașov, Bacău sau Botoșani, iar altele, cum ar fi cele din Vâlcea sau Oradea, au organizat concursuri de angajare la începutul acestui an, cu toate că instituțiile nu au încă bugetul aprobat.
Angajări și la Arad
Ba mai mult, chiar și la nivelul municipiului Arad, instituțiile de cultură au făcut angajări în ultima perioadă. Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, de pildă, a organizat în noiembrie 2021 concurs pentru ocuparea a patru posturi în cadrul instituției.
Artiștii instrumentiști
Conform site-ului Filarmonicii Arad, în Orchestră sunt 44 de artiști instrumentiști (față de 45 câți a transmis instituția în răspunsul pentru Jurnal arădean): Florin Gherghel, Natalia Gorceacova, Cristina Sînmărtinean, Mioara Chevereșan, Teodora Niculescu, Monia Chiriac, Mădălinna Băldean, Gabriel Bărăștean, George Apostolescu, Vasile-Andrei Ana, Felicia Cenădan (vioară I), Ladislau Bock, Ovidiu Mișcovici, Cristina Miculescu, Maria Cîrstulescu, Ramona Șanta (vioară II), Marcel Angel Cameniță, Monica Negrea, Amalia-Teodora Creștin, Theodora Benașiu, Gavril Cenădan (violă), Cristina Ungureanu, Andreea Barabaș (violoncel), Romeo Sălăjan (contrabas), Ionuț Cădariu, Constantin Tălmaciu, Alina Moneanu (flaut), Săndel Lazăr, Ovidiu Gherman, Iasmina Breșneni (fagot), Ovidiu Giurgiu, Oana Stoica (oboi), Tibi Boc, Adrian Gal (clarinet), Valentin Gavrilă, Flavius Deac, Ionuț Dumitraș (corn), Bogdan Barbu, Samuel Bala (trompetă), Claudius-Octavian Nicitean, Sergiu Bacoș (trombon), Ceraz Moraru (tubă), Lucica Florescu (pecrucție) și Sorin Dogariu (pian).
Artiștii lirici
Corul Filarmonicii Arad este format în acest moment, conform site-ului instituției, din 36 de membri: Lucia Aioanei, Denisa Bădăi, Luminița Becheș, Ramona Bogoșel, Ioana Cusursuz, Eleonora Fărcaș, Denise Handaric, Helga Gaal, Lucia Jurj, Elena Pasc, Valentina Văcean, Gabriela Zelenin (sopran), Diana Barbu, Melinda Drug, Sarah Handric, Diana Moricz Birta, Daciana Rădoiaș, Elisabeta Csilla Szabo, Laura Suciu, Angelica Urs, Monica Valea (alt), Ovidiu Boar, Nicolae Brîncovan, Ștefan Bugyi, Ciprian Crișan, Laviniu Morariu, Ioan Moțiu, Dan Pui (tenor), David Buzgău, Adrian Cicirean, Adrian Cotuna, Dan Crișan, Paul Frunzău, Gheorghe Nicoară, Andrei Omanji și Carol Pataki (bas). Acestora li se adaugă și dirijorii permanenți ai Filarmonicii Arad. Conform site-ului instituției, este vorba despre Cristian Neagu, Robert Daniel Rădoiaș și Hermann Szabolcs.
Munca de birou
Conform răspunsului dat de Filarmonica Arad, în organigrama instituției sunt cuprinse 10 posturi care presupun „strict munca de birou”, din care 8 sunt ocupate, iar 2 sunt vacante. În cele 10 posturi administrative sunt cuprinse și cele de plasatori, pompieri și muncitori – conform organigramei fiind 5 posturi de pompier, 2 de plasator, 1 de muncitor.
„Ca și UTA cu 6 oameni”
Faptul că numărul artiștilor este tot mai mic, de la an la an, afectează – așa cum era de așteptat – activitatea orchestrei și a corului, spun artiștii. „Momentan suntem în imposibilitatea de a mai cânta, nu avem instrumentiștii necesari. Sunt partide care nu sunt complete în momentul de față. Ca să facem o comparație, e ca și cum UTA ar fi nevoită să joace în șase oameni. Numai în 2021 am pierdut cinci membri din orchestră și unul din cor”, spun artiștii Filarmonicii Arad.
Trimite articolul
Xno si nu-s destui? io zic ca da!
Poate ar fi bine sa se subventioneze din castigurile proprii ( concerte pe plan local deplasari in alte localitati etc )
-
Tu ai maneaua…minte la ce folos?
-
Da
……si multele milioane de la cmca? Pt ce ne trebuie cmca? Sa se ciordească…. -
Parerea ta e una de pnl ist ieftin….. cât credeți ca o să mai păcatiți lumea cu furăciunile voastre? Filarmonica e o institutie emblematică a aradului administrată de o slugă de partid.
-
Multumim PNL Arad, pentru distrugerea identității și a patrimoniului cultural aradean! Avem nevoie doar de târguri, paranghelii , brad artificial … bani sifonati !
:)))) la cmca trebuie bani 2200 față de filatmonica plus teatru 1400
La.ce ne trebuie filarmonică la sat? Aradul a ajuns la nivel de kitch
-
Acum aflu ca kitsch_ul e un nivel. Pot sa mor linistit, am trait-o si pe asta.💥💥💥💣💣💣💥💥💥
-
vezi oradea si alte orase. Aradul e un sat trist condus de interesele partidului galben.
-
😂😂😂😂😂
-
-
CMCA=SPĂLĂTORIE DE BANI…ARAD 2022
Vorbim despre cultura… nu oricine e in stare sa priceapa un concert dat de oamenii astia. Sunt artisti, bravo lor! Doar ca… noi nu ne putem caca de foame. Ar trebui sa isi caute fiecare un job adevarat si sa lase miloaga de la autoritati, fiindca nu mai sunt de zeci de ani in trend cu interpretarile lor. Sunt de acord cu ceea ce fac, dar la nivel de hobby si pe banii lor. Nu aruncati cu pietre, e prerea unui antitalent artistic. Atata tot.
-
nu ne putem caca de foame din cauza politicienilor bogati. Doamna Ioana, debitati niste prostii grave.
-
Doar atât poți 😂😂
Managerul+PNL a distrus tot Aradul… -
Văcene lasă gargara
Îs acri strugurii, nu? -
Ioana …. aici e vb de antitalent, e vb de INCULTURA!!
-
Rectific: tocmai l am lăsat afara pe “NU”. Tot tie ma adresez, Ioana! Deci la tine nu e vorba de antitalent, ci de INCULTURA!
-
Pnl a distrus tot in Aradul asta. pacat