Evenimentul care a „prefațat” stagiunea 2013 – 2014 de la Filarmoncă a fost Gala de operă Open Air din 8 septembrie care a reunit un număr impresionant de melomani în Parcul Reconcilierii.
A urmat deschiderea stagiunii care l-a adus la pupitrul dirijoral, pentru prima dată, pe maestrul Borjan Canev (Macedonia), cu un parcurs repertorial de succes, ce a debutat în acordurile ale primei Rapsodii de George Enescu.
După un parcurs muzical dedicat creaţiilor extraordinare semnate Beethoven şi Mozart, seara de 17 octombrie – aşezată sub semnul paginilor simfornice din opere italiene – a oferit şi bucăţi muzicale în primă audiţiee (uverturi de Giovanni Paisiello sau Domenico), programul propus de dirijorul veneţian Roberto Salvalaio fiind extrem de apreciat de public. În acest context, debutul Festivalului Toamna Muzicală Arădeană a apărut firesc, în 24 octombrie – operă în concert.
„The Voice of Love” este titlul evenimentului extraordinar pe care Filarmonica l-a propus publicului, în colaborare cu CEZAR, dirijorul Ilarion Ionescu Galaţi şi soprana Cristina Maria Oltean, în seara de sâmbătă 26 octombrie 2013, în cel de-al doilea concert al Festivalului Toamna Muzicală Arădeană, dedicat Centenarului Palatului Cultural.
Dacă ar fi să ne amintim de pagini muzicale prezentate în primă audiţie în această stagiune arădeană, nu putem trece peste Cântecele şi dansurile morţii de Modest Musorgsky inserate într-un nou capitol de literatură muzicală rusă, seara dirijorului Jozsef Horvath şi a invitatului său, baritonul Florin Estefan fiind o seară cu partituri spectaculoase de Alexandr Borodin, Modest Musorgski şi Piotr Ilici Ceaikovski.
O primă conlucrare între Filarmonică, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană s-a consumat în cadrul concertului dedicat Zilei Naţionale a României şi organizat în seara de 2 decembrie în sala Palatului Cultural. Cu o tematică exclusivistă şi pe suportul concentrat al orchestrei de coarde, dirijată de Dorin Frandeş, concertul a fost o extensie a Festivalului Internaţional Meridian, Zilele SNR-SIMC, organizat în perioada 2 – 8 decembrie.
Pe final de an, filarmonica arădeană a mai oferit o surpriză – Recital pe clape albe.. şi negre, semnat Teo Milea, care l-a avut ca invitat pe Alin Văcean, de această dată în calitate de pianist şi compozitor.
Reuşite extraordinare s-au dovedit a fi Concertul de Crăciun (programat în două seri consecutive), condus de maestrul Dorin Frandeş, Concertul cameral de Anul Nou, sub bagheta lui Cristian Neagu, şi Concertul de Anul Nou, acesta din urmă oferind, conform tradiţiei, valsuri, marşuri şi polci din creaţia familiei Strauss.
Nici Ziua Îndrăgostiților nu a fost uitată, astfel că, în 14 februarie, în sala mare a Palatului Cultural, a avut loc concertul „ It’s NOT Just Another Valentine’s Day“. „Protagonista” evenimentului a fost Claudia Iuga (semifinalistă a concursului Vocea României), care a avut alături de orchestra simfonică arădeană şi Quaternion Band, într-un spectacol extraordinar condus de tânărul dirijor Laurenţiu Muntean.
Concertul extraordinar aflat sub semnul Arad – Capitală Culturală Europeană 2021, din data de 4 martie, a avut un programul propus de maestrul Roberto Salvalaio, care a concentrat performanţele ansamblului simfonic şi ale corului academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaş.
Stagiunea care tocmai s-a încheiat a mai adus în faţa publicului meloman, pe lângă concertele de abonament, şi alte evenimente, unele dintre ele fiind dedicate celor mai tineri muzicieni, aflaţi în plin proces de formare. Dintre acestea, cel mai important şi cel cu cea mai mare anvergură a fost ediţia I a Concursului Internaţional de Canto „Alexandru Fărcaş“, care a atras la Arad tineri solişti din ţară şi din străinătate, zeci de muzicieni văzând în râvnitele premii de la Arad a adevărată rampă de lansare în mediul muzical consacrat.
Stagiunea s-a încheiat apoteotic, cu Festivalul de Muzică Americană şi Jazz şi două concerte pe scena plutitoare de la Lacul Pădurice.
„Implicați în fluxul muzicii validate istoric – Festivalul Toamna Muzicală Arădeană, Concursul Internaţional de Canto „Alexandru Fărcaş“ ed. I şi – Festivalul Internaţional de Muzică Americană şi Jazz – pe acest uriaș teren însămânțat cu grijă și riguros definit stilistic, va trebui să organizăm irigarea sa, pentru a crește si rodi de la an la an in spectaculozitate și valoare!” – încheie dr. Alin Văcean, managerul Filarmonicii de Stat Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!