Pentru că este o seară de carnaval, concertul va conţine lucrări celebre, de foarte mare popularitate, din creaţia repertoriului universal. Soliştii concertului vor fi soprana de origine armeană Anna Ryan şi baritonul clujean Adrian Mărcan. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat va fi dirijată de maestrul austriac Christian Pollack, unul dintre cei mai apreciaţi invitaţi ai sălii de concerte arădene.
Primul segment al concertului de Carnaval se deschide prin uvertura la opereta Die schöne Galatheé, o celebră pagină simfonică semnată de Franz von Suppé. O mare parte a numerelor alese de invitatul concertului din această seară provin din catalogul de compozitor al lui Josef Strauss, cel care a fost considerat cel mai talentat, profund şi expresiv dintre membrii celebrei familii de muzicieni. Introducerea îi revine unui celebru vals compus în 1869, cu titlul Mein Lebenslauf ist Lieb‘ und Lust (Viaţa mea este dragoste şi voie bună), în care Josef Strauss încearcă să creeze un complex sonor festiv, plin de strălucire.
Din program vor mai face parte lucrările „Da geh’ ich zu Maxim“ -Aria lui Danilo din opereta „Văduva veselă“ de Franz Lehar; „Wär es auch nichts als ein Traum vom Glück“ – arie din opereta „Eva“ de acelaşi compozitor; Polka schnell, Aus der Ferne Polka Mazurka, Delirien Walzer şi Auf Ferienreisen Polka schnell – toate semnate Josef Strauss; Banditen-Galopp, Einzugsmarsch din opereta „Der Zigeunerbaron“ şi Par force! Polka schnell – de Johann Strauss, duet din opereta „Der liebe Augustin“ de Leo Fall; arie din opereta „Der tapfere Soldat“ de Oscar Straus; arie din opereta „Gasparone“ de Carl Millöcker şi „Tanzen möcht’ ich“ din opereta Silvia de Emmerich Kálmán.
Christian Pollack
Muzician plurivalent, Christian Pollack a studiat la „Hochschule für Musik“ din Viena şi la Institutul „Robert Schumann“ din Köln, vioara, viola, orga, pianul, compoziţia şi dirijatul. Cea din urmă specializare a obţinut-o la clasa renumitului Hans Swarowski. Începutul de carieră i-a fost favorizat şi de stagiile de asistenţă sau de perfecţionare alături de Christoph von Dohnanyi şi Sergiu Celibidache (München).
În postura de dirijor invitat a colaborat în mod fluent cu Wiener Volksoper, Wiener Kammeroper sau cu Rundfunkorchester des Südwestfunks. Din 1992 este dirijor principal al Filarmonicii din Košice, alături de care, în colaborare cu Firma Naxos, a realizat un număr impresionant de CD-uri.
La Conservatorul din Viena conduce din 1996 clasa de operă şi catedra de operetă clasică.
Societatea „Johann Strauss“ din Marea Britanie i-a acordat în anul 2000 titlul de membru de onoare, iar festivaluri mari europene, precum Bolschoi Vals de la Sankt Petersburg sau Sankt Margarethen din Austria îl cuprind cu consecvenţă în producţiile ultimilor ani.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!