Arad. Aveţi ce vedea dacă veţi călca pragul cinematografului Arta la finele acestei săptămâni. Sâmbătă şi duminică, pe 20 respectiv 21 decembrie, la cinematograful proaspăt renovat şi care va fi inaugurat tot atunci se va ţine festivalul de film documentar fARAD iar organizatorii promit filme de filme. E vorba de prima ediţia a acestui festival care va aduce în atenţia publicului, gratuit, lungmetraje recent prezentate la festivalurile de la Cannes, Berlin și Sundance, precum și scurtmetraje realizate de regizori arădeni. Totul, pentru a schimba cât de cât obiceiurile culturale destul de „dubioase” ale oraşului din ultimii ani.
Festivalul fARAD aduce iubitorilor de documentare, conform promisiunii organizatorilor, “filme conectate la realitate”, nu doar documentare tradiționale, ci și formule cinematografice hibride și experimentale. Pentru că prima ediție a fARAD-ului coincide cu aniversarea a 25 de ani de la Revoluție, programul a fost gândit în jurul documentarelor care se raportează la această idee.
Filmele din festival
Festivalul va fi deschis cu două filme din preajma Aradului: o comedie recentă, scurtmetrajul Stremț 89 (care recreează experiența Revoluției într-un sat de lângă Aiud), urmată de Timișoara: Decembrie 1989, un documentar de autor al regretatului Ovidiu Bose Paștina (care poartă amprenta emoționantă a primilor ani de după Revoluție). În oglindă, Videogramele unei revoluții, filmul deja clasic al lui Harun Farocki și Andrei Ujică (care pune întrebări profunde despre ce știm, ce vedem, și care sunt limitele imaginilor filmate), va încheia festivalul.
Alte două titluri pun problema revoluției în prezent: Maidan, filmul de anul acesta al celebrului autor ucrainean Sergei Loznitsa (documentar care a avut premiera la Festivalul de la Cannes la o lună după ce a încheiat filmările) şi „București, unde ești?”, proiectat în prezența regizorului Vlad Petri (o comedie uneori caragialescă care se desfășoară în Piața Universității din București pe parcursul complicatului an 2012).
Două documentare inovatoare vin şi ele să completeze lista de la fARAD, „Tzvetanka”, în care Youlian Tabakov recreează poetic viața bunicii lui prin trei regimuri diferite, și noul film al lui Corneliu Porumboiu, „Al doilea joc”, care a prezentat publicului de la Berlinala 2014 un meci de fotbal Steaua-Dinamo din 1988 comentat cu un sfert de secol mai târziu de regizor și de tatăl lui, Adrian Porumboiu, arbitrul meciului. Pe lista festivalului se mai regăsesc Concerning Violence (Despre violență), care recuperează din arhivele televiziunii suedeze ultimele zile ale colonialismului European din Africa anilor 60 și 70, puse în context de scrierile lui Franz Fanon interpretate de starul american de hip-hop Lauryn Hill şi un eveniment special, programul curatoriat de Calin Man, mai exact 11 filme ale colectivului arădean kinema ikon.
Vor fi prezenţi la Arad, pe parcurul acestui festival regizorii Vlad Petri (București, unde ești?) și Anda Pușcaș şi Dragoș Dulea (Stremț ’89).
Organizatorii
Festivalul de film documentar este produs de Romanian Film Initiative | FilmETC, sub patronajul Primăriei Aradului prin nou înființatul Centru Municipal de Cultură în colaborare cu Asociația Arad Capitală Europeană a Culturii 2021.
Citiți principiile noastre de moderare aici!