Joi seara, pe ecranul Cinematografului Arta vor rula trei filme românești, realizate între 2011 și 2015. „La cea de-a patra ediție a Retrospectivei Filmului Românesc abordăm genul documentar cu filme produse în cadrul prestigiosului Aristoteles Workshop – unde sub îndrumarea profesioniștilor în domeniu, mai multe echipe descoperă povești din jurul lor, una dintre provocări fiind trecerea barierei intimității între realizatori și personajele cu care stau de vorbă”, spun organizatorii.
Cele trei filme
Gutuiul japonez (2011), în regia Marei Trifu, va deschide seara, începând cu ora 20. Filmul ne face cunoștiință cu Clotilde Grosu care povestește despre viața la 90 de ani, trecerea timpului și rememorarea trecutului. Va urma Dacă 6 ar fi 9 (2013), film de jumătate de oră, regizat de Ivana Mladenovici, care prezintă realitatea unui auto-proclamat artist de 50 de ani din satul Vama, din Suceava. A patra Retrospectivă a Filmului Românesc de la Arta va fi încheiată de Nu te supăra, dar… (2015), în regia Adinei Pintilie. Cu o durată de 48 de minute, filmul pășește pe o linie fină a intimității, prin observarea unor pacienți dintr-un azil pentru tulburări psihice.
Proiectul
Retrospectiva Filmului Românesc este un program de filme, prezentări şi discuţii prin care ne propunem să promovăm autori şi pelicule care au marcat istoria cinematografiei naţionale, dar şi să creionăm parcursul industriei filmului din România. Proiecțiile din cadrul Retrospectivei Filmului Românesc se desfăşoară în perioada martie-decembrie 2018 și au loc în ultima miercuri din fiecare lună. Intrarea este liberă.
Invitatul serii
Criticul de film Andrei Rus, născut la Zalău, este absolvent al UNATC, redactor șef al revistei „Film Menu”, co-selecționer al Festivalului NEXT, câștigător al bursei „Alex Leo Șerbănescu” în 2014, consilier pe probleme de cinematografie al Ministrului Culturii (noiembrie 2015) și membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!