ARAD. Începând din luna martie, Organizaţia Noua Acropolă din România realizează, în Arad, un curs introductiv de filosofie şi psihologie. Temele sunt de mare interes şi diversitate precum: Etica atemporală – De ce avem nevoie de Filozofie? Ce sunt valorile atemporale; Bhagavad-Gita – Calea eroului şi acţiunea altruistă; Glasul liniştii – interpretarea unui text tibetan; Cele patru adevăruri nobile ale lui Buddha; Morala în Egiptul Antic; Omul nobil în viziunea lui Confucius, Platon: despre om şi Stat; Aristotel: despre fericire; Plotin: despre Suflet; Kant: despre Buna voinţă; Epictet şi Marcus Aurelius: despre filosofia ca stil de viaţă şi Filosofia Istoriei: despre ciclurile şi legile istoriei.
În sala Concordia
Cursurile sunt susţinute de instructori voluntari, care au promovat cursurile interne de pregătire teoretică şi practică. Programa de cursuri, împărţită în 7 cicluri, a fost şi continuă să fie elaborată de un corp profesoral internaţional alcătuit din profesori cu o experienţă de peste 30 de ani în predarea filosofiei atât în Noua Acropolă, cât şi în universităţi din întrega lume. În Arad, cursurile sunt susţinute de Andreea Neacşu, membru şi instructor cu o experienţă de 6 ani şi respectiv 3 ani în Noua Acropolă. Aceste cursuri sunt găzduite de Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol”, în sala Concordia, în fiecare zi de luni, de la ora 18. Modulul introductiv durează 4 luni şi participarea se face în urma achitării unei taxe de participare necesară pentru acoperirea costurilor de organizare: chirie, afişe, materiale, etc. Taxa este de 200 lei pentru angajaţi şi 150 pentru elevi, studenţi, pensionari.
Predare şi dezbatere
„Cursul de introducere în filosofie şi psihologie – după cum ne-a spus Monica Varga, director filială Noua Acropolă Timişoara – îmbină în mod armonios predarea clasică cu dezbaterile pe subiecte date care au ca scop dezvoltarea gândirii filosofice a participanţilor, precum şi dobândirea de către aceştia a unor criterii cât mai obiective pentru a putea înţelege propria viaţă şi a lua cele mai bune decizii în momentele de cumpănă. Exemplele marilor filosofi şi a ideilor acestora sunt inspiratoare, deschizând orizonturi psihologice, mentale şi spirituale absolut necesare pentru a putea spera la o viaţă mai bună. Aşadar, Noua Acropolă oferă un învăţământ diferit şi complementar în raport cu cel profesional, adresat persoanelor care-şi doresc să găsească răspunsuri –teoretice şi practice – la cele trei întrebări universal umane: cine sunt, de unde vin şi încotro mă îndrept?”
Cursanţi şi cursuri
Cursurile se adresează tuturor persoanelor interesate: elevi (peste 17 ani), studenţi, tineri, adulţi, pensionari care simt nevoia să înveţe şi să lucreze în timpul lor liber pentru a se cunoaşte şi a se conduce mai bine pe ei înşişi, pentru a-i înţelege mai bine pe ceilalţi, pentru a avea un protagonism mai just în raport cu semenii şi întreaga natură.
Cursului de introducere îi urmează alte cursuri de aprofundare a ideilor filosofice, precum şi multe activităţi cu caracter cultural şi artistic: seri de poezie, proiecţii de filme documentare, ateliere de pictură, conferinţe.
Conferinţe
Până în prezent, Aradul a găzduit două conferinţe: „Giordano Bruno sau despre libertatea de conştiinţă” (la Biblioteca Judeţeană) şi „De ce mint oamenii? De ce se tem oamenii?” (Cafeneaua literară Joy’s).
Citiți principiile noastre de moderare aici!