De la începutul luni martie până pe 15 mai, fermierii au putut depune cererile pentru plata unică pe suprafață. Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Arad a anunțat, acum, că s-a încheiat Campania de depunere fără penalități a cererilor aferente anului 2020, iar în Arad au fost centralizate cereri pentru sute de mii de hectare.
20.848 cereri unice de plată pentru o suprafață de 366.434,12 hectare. Acesta este raportul după campania din acest an, fiind vorba de cereri depuse fără penalități. În plus, Alin Triponescu – directorul APIA Arad, a mai punctat faptul că pentru Măsura M 8 „Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și în îmbunătățirea viabilității pădurilor din cadrul schemei de ajutor Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” s-au depus 3 cereri de plată – 1 cerere sesiunea 1 anul 2016, 1 cerere sesiunea 2 anul 2017, 1 cerere sesiunea 3 anul 2018; precum și 1 cerere de sprijin, sesiunea 4 anul 2019. În ceea ce privește conservarea pădurilor, serviciile de silvomediu și serviciile climatice – Măsura M15, în Arad s-au depus 48 cereri de plată, din care 1 cerere sesiunea 1, anul 4 de angajament și 47 cereri sesiunea 2, anul 1 de angajament, precum și 31 cereri de sprijin, sesiunea 3, anul 2020.
Intenția de comasare
„La o analiză comparativă a datelor privind cererile unice de plată, se observă că, față de anul anterior, la nivelul județului Arad, numărul solicitărilor a scăzut cu 177 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 6.791,18 ha, ceea ce demonstrează că fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață. Derulată în condițiile atipice impuse de răspândirea pe teritoriul României a epidemiei de coronavirus, Campania 2020 de primire a cererilor a debutat la data de 2 martie, iar în intervalul 6 aprilie 2020 – 15 iunie 2020 aceasta s-a desfășurat exclusiv în mediul online, pentru a proteja sănătatea salariaților APIA și a beneficiarilor deopotrivă”, a punctat Alin Triponescu.
Acesta a subliniat că, dincolo de condițiile pandemiei, APIA a reușit să demonstreze că „este o instituție modernă, adaptată noilor tehnologii și că profesionalismul, forța și unitatea echipei sunt cheia succesului, chiar și în circumstanțe fără precedent, fiind capabilă să se adapteze unor dificultăți administrative excepționale, iar fermierii români au demonstrat că sunt conectați la tehnologia actuală, care reprezintă viitorul unei agriculturi moderne”.
Cu penalități încă 25 de zile
În conformitate cu prevederile comunitare și naționale în vigoare, Campania de primire a cererilor continuă timp de 25 de zile, după data de 15 iunie 2020, cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere. De asemenea, beneficiarii de rentă viageră agricolă sunt informați că activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol se desfășoară în continuare, până la data de 31 august 2020. În ceea ce privește Programul Național Apicol, pentru anul 2020, cererile se pot depune la sediul Centrului Județean APIA Arad, până la data de 01 august 2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!