Arad. Dezvoltarea sistemului de ape interne de interes comun de pe malul Mureşului a ajuns la final. Este vorba, în fapt, de un proiect dezvoltat de judeţele Arad, Timiş, dar şi de Ungaria, în care liderul de proiect a fost Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szeged (ATI-VIZIG) – Ungaria, iar patrenerul Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.
Proiectul „Dezvoltarea sistemului de ape interne de interes comun de pe malul Mureşului” a fost implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 şi a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanţarea naţională a celor două state participante în program, Ungaria şi România. Obiectivul general al programului a fost de a apropia actori economici, persoane şi comunităţi, cu scopul de a exploata mai eficient oportunităţile oferite de dezvoltarea comună a zonei de frontieră.
Cu o perioadă de implementare de 40 de luni, proiectul a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 2.002.433 euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) ceea ce reprezintă 85% din bugetul total al proiectului, în valoare de 2.355.804 euro.
Care a fost obiectivul final? Creşterea eficienţei apărării împotriva inundaţiilor apelor interne, îmbunătăţirea infrastructurii din regiunea transfrontalieră şi asigurarea conectivităţii socio-culturale.
Printre obiectivele specifice aferente ANIF amintim realizarea măsurătorilor geodezice în amenajările cu ape interne la canale colectoare şi de interes comun din judeţele Arad şi Timiş; reabilitarea şi îmbunătaţirea parametrilor de exploatare, a construcţiilor hidrotehnice de pe canalele colectoare de interes comun (6 bucăţi), reabilitarea infrastructurii cantoanelor şi magaziilor de apărare ape interne în zona de interes comun româno-ungară (6 cantoane cu magaziile aferente).
Avantajele obţinute prin implementarea proiectului au fost dezvoltarea colaborării româno-maghiare privind apărarea împotriva inundaţiilor de ape interne în zona de frontieră, care au ca obiectiv principal protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră, desecarea apelor interne precum şi apărarea împotriva inundaţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!