ARAD. Mediafax anunță că autorităţile silvice din Arad au finalizat – sub coordonarea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Oradea – procesul de preluare în gestiunea statului a pădurii din Nadăş, sat ale cărui terenuri extravilane au intrat în posesia familiei Colţeu, cercetată de Direcția Națională Anticorupție. Potrivit agenției de știri, reprezentanții Direcției Silvice Arad au constatat că 2.000 de arbori au fost tăiaţi ilegal, creându-se astfel un prejudiciu de peste 400.000 de lei.
Până la finalizarea anchetei DNA privind modul în care familia Colţeu a obţinut extravilanul satului Nadăș, adică 8.762 de hectare, paza asupra pădurii va fi asigurată de Ocolul Silvic Beliu. Conform Mediafax, în urma inspecţiilor s-a constatat că din pădurea obţinută de familia Colţeu, pe care o gestiona prin firma SC Ocolul Silvic Privat Nadăş, au fost tăiaţi ilegal aproximativ 2.000 de arbori, fiind descoperite cioturile acestora, care nu poartă marca silvică obligatorie în cazul tăierilor cu documente. Purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Arad, Gelu Zdrenghea, a spus că din cei 2.000 de arbori tăiați s-au obținut 1.053 de metri cubi de masă lemnoasă vândută cu 418.616 lei.
Conform reprezentantului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Oradea în Arad, citat de Mediafax, în urma constatărilor de la Nadăş au fost făcute sesizări penale, documentele fiind trimise la DNA, dar şi la Mnisterul Mediului şi la alte autorităţi competente în a lua măsurile legale împotriva celor care au exploatat ilegal pădurea şi pentru recuperarea prejudiciului. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad au spus că pădurarii din Nadăş au refuzat semnarea proceselor-verbale privind constatările din teren. În luna aprilie, Jurnal Arădean, scria despre presiunile la care sunt suspușii pădurarii de către șefii lor, familia Colțeu.
„Şefii noştri (n.r. familia Colțeu) ne-au pus de fiecare dată să tăiem arbori nemarcaţi, ce nu trebuiau tăiaţi. O dată i-am spus că nu sunt de acord să tai copacii pe care mi-a spus unul dintre şefi să îi tai. Şi asta pentru că arborii nu erau marcaţi. Şeful mi-a spus că, dacă eu nu sunt de acord, să plec acasă pentru că va angaja un alt om care va fi de acord cu ce spune el”, ne-a mărturisit unul dintre pădurari.
Inspecți
Totul a început în luna aprilie, atunci când, în urma inspecțiilor efectuate de Direcţia Silvică Arad, în pădurea din Nadăş s-a constatat că a fost tăiat un număr mare de copaci. La scurt timp după începerea anchetei procurorilor DNA – privind modul în care familia Colţeu a dobândit păduri şi terenuri în Nadăş – „a fost suspendată activitatea Ocolului Silvic Privat până la finalizarea cercetărilor”. Pădurea obținută de familia Colțeu era gestionată prin firma Ocolul Silvic Privat.
Documente falsificate
Expertizele grafologice realizate la cererea procurorilor DNA – în dosarul retrocedării terenurilor din Nadăș – au scos la iveală faptul că la baza retrocedării terenurilor satului Nadăş stau o serie de documente falsificate, iar familia Colţeu ar fi folosit la dobândirea proprietăţilor un codicil, care ar fi completat testamentul iniţial lăsat de Ecaterina Mairovitz, o vecină bătrână pe care o îngrijeau, şi în care se prevedea că în urma morţii sale vor dobândi o locuinţă. Se pare că semnătura de pe actul adiţional la testament ar fi fost falsificată, iar noul act prevedea că bătrâna, care fusese vecină de bloc cu familia Colțeu, lăsa moştenire nu doar apartamentul său, ci toate proprietăţile deţinute şi drepturile viitoare, ea fiind în litigiu pentru retrocedarea unor proprietăţi confiscate de comunişti.
Cercetaţi penal
Procurorii anticorupţie au demarat în luna februarie o anchetă ce vizează modul în care a fost retrocedat extravilanul Nadăşului. După ce au ridicat 10 saci plini cu documente şi au audiat mai multe persoane, anchetatorii au pus sub acuzare două persoane: un notar public din Arad şi un judecător de la Judecătoria Ineu. Potrivit surselor noastre, rechizitoriul va fi finalizat în toamnă, când se va dispune şi trimiterea în judecată a tuturor celor implicaţi în retrocedarea Nadăşului, inclusiv a unor membri ai familiei Colţeu. Însă lista cu persoanele ce ar putea ajunge în faţa justiţiei rămâne… deschisă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!