După ani întregi de procese, după mii de pagini de documentaţie, la şapte ani distanţă de la moartea violentă a tânărului Traian Trifa, care pe atunci avea 20 de ani, a venit şi prima sentinţă în acest caz. Judecătorii Tribunalului Sibiu au luat o hotărâre care a şocat pe toată lumea. Deşi atât Florin Moldovan, cât şi Ovidiu Răchită, erau acuzaţi de omor deosebit de grav, în urma probelor administrate, magistraţii au decis că Moldovan este achitat de toate acuzaţiile formulate împotriva sa, în timp ce Răchită este condamnat la 15 ani de închisoare.
Sentinţa a şocat toate părţile implicate: pe Moldovan, care nu se aştepta să scape fără nicio zi de închisoare, pe Răchită, care nu se aştepta să primească aşa pedeapsă mare, dar şi pe procurori, care nu se gândeau că unul dintre inculpaţi va fi achitat. Hotărârea magistraţilor a fost, de asemenea, una ciudată: nu a existat nicio şedinţă la finalul procesului, nefiind prezenţi nici inculpaţii, nici avocaţii lor şi nici părţile vătămate. Pur şi simplu, judecătorii au emis sentinţa care a fost pusă în aplicare imediat, Florin Moldovan fiind eliberat, iar Răchită fiind trimis după gratii.
Cel mai probabil, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor declara recurs la sentinţa magistraţilor sibieni, după ce aceştia din urmă l-au eliberat pe Moldovan şi i-au dat 15 ani de închisoare lui Răchită, deşi ambii erau acuzaţi de aceeaşi infracţiune.
Imediat după crunta moarte a lui Traian Trifa, fiul judecătorului Ioan Trifa, dosarul a fost preluat de procurorii arădeni. După câteva luni de cercetări, aceştia au decis să închidă cazul din lipsă de probe. Pe atunci, procurorii susţineau că tânărul fie s-a sinucis, fie a murit în urma unui accident rutier. Judecătorul Ioan Trifa nu a fost de acord cu rezultatul anchetei, aşa că a cerut redeschiderea dosarului, recuzându-i pe procurorii şi pe poliţiştii care s-au ocupat de cercetări în primă fază. Cazul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul Marian Gherman a venit la Arad la câţiva ani buni de la incident, în 2009, şi a operat rapid două reţineri, Florin Moldovan şi Ovidiu Răchită fiind principalii suspecţi ai bucureşteanului venit să facă dreptate la Arad.
Anchetatori anchetaţi
Pe lângă cei doi, cunoscuţi în lumea interlopă arădeană, s-au făcut cercetări şi printre anchetatori, asta după ce judecătorul Trifa, nemulţumit de ancheta cazului în varianta arădeană, a depus plângeri penale împortiva procurorilor, medicului legist care a efectuat autopsia şi poliţiştilor care au efectuat cercetarea la faţa locului. Până în acest moment, niciunul dintre cei enumeraţi mai sus nu au fost sancţionaţi în vreun fel sau altul.
Martori ascunşi
Întregul caz a demarat imediat după scandalul care s-a învârtit în jurul dosarului „Împăratul”, unde Uţu Rohozneanu, Ioan Fizidean şi subalternii lor au fost reţinuţi şi acuzaţi de o serie de infracţiuni grave, începând de la tentative de omor, constituire de grup infracţional sau şantaj. Pe surse, se pare că, pentru a-şi reduce propria pedeapsă, „actori” din acest dosar i-au incriminat pe Moldovan şi Răchită. Mai mult, la procesul Trifa, care s-a judecat la Sibiu, au fost duşi mai mulţi martori sub acoperire care au dat declaraţii împotriva celor doi inculpaţi.
Urmează recursul
Cel mai probabil, sentinţele date acum nu vor rămâne definitive. Tribunalul Sibiu este doar prima instanţă, aşa că, aproape sigur, procesul va continua la Curtea de Apel şi, mai departe, până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dar, până atunci, sentinţa judecătorilor sibieni a fost pusă în aplicare.
Doi martori audiaţi în procesul Trifa
Procesul Trifa strămutat la Sibiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!