România. „Captain Adventure” a luat sfârşit. Nu înainte ca cele trei grupe de tineri din România să fi străbătut în lung (mai ales în lung) şi în lat Iordania. Asociaţia Pas Mare a pus punct final proiectului „Captain Adventure” după ce 30 de tineri din Arad, dar şi din alte locuri din ţară, au făcut cunoştinţă, chiar în Iordania, cu 30 de tineri iordanieni şi au trăit împreună un schimb de experienţă uluitor, timp de câte două săptămâni. Au fost trei grupe de câte 10 tineri din România care au luat în mai, respectiv la început şi la mijloc de septembrie, drumul Perlei Orientului Mijlociu pentru a cunoaşte totul despre o lume îndepărtată dar fermecătoare, despre istorie şi tradiţii, limbă şi civilizaţie, politică şi economie şi nu numai, alături de câte zece tineri din Iordania. Au fost trei schimburi de experienţă fascinante, unice, pline de şocuri şi inedit, în care tinerii de la noi au făcut cunoştinţă cu civilizaţia iordaniană, iar tinerii de aici au aflat cum se trăieşte în România, care sunt temerile, activităţile, dorinţele tinerilor de la noi din ţară.
A fost, aşa cum au precizat toţi cei care au aplicat pentru proiectul „Captain Adventure” şi au fost selecaţi, o ofertă de nerefuzat, pe care nu ar refuza-o nici de acum înainte dacă s-ar mai oferi ocazia, în condiţiile în care, timp de două săptămâni, şi-au petrecut viaţă şi au trăit o sumedenie de experienţe inedite în Ajlun, la trei ore de Amman.
Ce au făcut cei 60 de tineri în schimbul lor de experienţă? Au început cu jocuri de cunoaştere, de familiarizare cu ţara şi tinerii de aici, au mers apoi mai departe în a-şi împărtăşi experienţele şi cunoştinţele dobândite, au făcut sute, poate chiar mii de poze, dar şi câteva filme pe teme de protecţie a mediului. Şi nu s-au oprit aici, ci şi-au dovedit creativitatea şi mai departe, pe parcursul celor două săptămâni în care au creat bunuri utile din obiecte reciclabile, au învăţat de la autorităţile de acolo cum să acorde primul ajutor, cum să salveze vieţi, au făcut cunoştinţă cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi au aflat mai multe despre programele lor de protecţie a mediului înconjurător, au vizitat instituţii eco.
Au trăit fiecare, timp de două săptămâni, în cultura iordaniană zi de zi şi au încercat, totodată, să împărtăşească din tainele şi frumuseţile culturii româneşti tinerilor iordanieni. Iar, la final, cu toţii s-au ales cu prietenii pe viaţă şi cu lungi despărţiri date doar de distanţa mare dintre cele două ţări.
Aceasta a fost fascinanta poveste a proiectului „Captain Adventure”, un proiect Erasmus +, pentru schimb de tineri, depus la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, în care au fost implicate nu mai puţin de trei asociaţii din Arad: Pas Mare, Educatio şi Centrul Judeţean de Voluntariat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!