Ministerul Culturii a publicat proiectele câștigătoare ale programului național de finanțare a cercetărilor arheologice sistematice. Programul finanțează proiecte de cercetare arheologică sistematică, selectate din Planul anual al cercetărilor arheologice sistematice din România, propus de către Comisia Națională de Arheologie (CNA) și aprobat prin ordin al ministrului culturii.
Au fost propuse 60 de proiecte, din care 29 au primit finanțare. Printre ele, și cercetările arheologice de la situl Cetatea veche – Sântana, proiect arheologic al Complexului Muzeal Arad.
Fortificaţia de la Sântana este situată în zona de câmpie a Bazinului Mureşului Inferior, mai exact în vestul României, la aproximativ 25 km nord de oraşul Arad. Situl a atras atenția autorităților austriece încă de la sfârşitul secolului 18. Pe parcursul secolului 19 diverşi cărturari arădeni descriu valurile şi şanţurile fortificaţiei, atribuindu-le populaţiilor migratoare din primul mileniu AD, în speţă avarilor.
Abia pe la mijlocul secolului 20 o echipă de arheologi din Arad şi Cluj-Napoca demonstrează că ridicarea fortificaţiei a avut loc pe parcursul epocii târzii a bronzului. Noi cercetări arheologice asupra sitului Sântana „Cetatea Veche” au fost întreprinse începând cu anul 2008. Descoperirile întâmplătoare şi săpăturile arheologice desfăşurate până în prezent ne înfăţişază imaginea unei fortificaţii dinamice ce îngrădeşte o suprafaţă de peste 130 ha.
Începând cu anul 2018, Complexul Muzeal Arad împreună cu Universitatea Goethe din Frankfurt şi Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca al Academiei Române a demarat o serie de cercetări multidisciplinare la Sântana „Cetatea Veche”. Acestea au constat din săparea şi documentarea sistemelor de fortificare, a unor clădiri de mari dimensiuni, măsurători magnetometrice pe o suprafață de 100 ha și efectuată scanarea LiDAR a fortificaţiei şi a împrejurimilor acesteia, întregul areal acoperit fiind de aproximativ 850 ha. Toate aceste cercetări s-au aflat sub egida proiectului LOEWE focal point “Prehistoric Conflict research – Bronze Age hillforts between the Taunus and Carpathian Mountains”.
Trimite articolul
XFortificatia “Santul Mare” de langa Pecica a fost cercetata in mai multe randuri si a relevat doua orizonturi Dacice din primul secol I.C. pana in secolele 1-2 D.C. Cu toate acestea, nu s-a putut dovedi ca ar fi fost vechea cetate dacica Ziridava – pomenita si de Ptolemeu. Sanse mari ca si cetatea de la Santana sa fie Dacica, ar fi impresionant sa se dovedeasca a fi chiar antica cetate Ziridava. Succes la sapaturi !