ARAD. Aflat marți la Arad, într-o vizită de câteva ore, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDPLA), a vorbit despre programul de construire a 150 de creșe, cu finanțare de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Pe lista aprobată tot marți de ministru se regăsesc și două creșe care se vor construi în orașele Pecica și Nădlac, alături de alte 28 de obiective la nivel național, pentru care s-au alocat fonduri în valoare totală de aproape 405 milioane de lei, prin Planul Național de Reziliență și Redresare.
Trecute pe PNRR
“Ministerul Dezvoltării a pornit anul trecut un program foarte ambițios de construire de creșe în întreaga țară care astăzi se prezintă în felul următor: avem 150 de obiective de investiții de construcții de creșe aprobate cu finanțare, din care 124 au fost trecute pe finanțare europeană prin PNRR. Acest program guvernamental a pornit anul trecut, astfel încât avem de-a face cu proiecte mature, pe care am putut să le trecem pe finanțare din fonduri europene, dar programul de investiții continuă și pe buget de stat. S-a început construcția primei creșe la Fălticeni, cu promisiunea antreprenorului de acolo ca la sfârșitul acestui an să și predăm creșă după mai puțin de doi ani de la ideea de dezvoltare a acestei infrastructuri. De asemenea, chiar azi (n.n. marți) voi semna 30 de contracte de finanțare pe PNRR, pe creșe, pentru UAT-urile care au depus asemenea solicitări pe această finanțare și au câștigat aceste proiecte. Acestea li se alătură celor 83 de creşe ale căror contracte au fost semnate în această lună, cu finanţare europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă””, a precizat Cseke Attila, la Arad.
Creșe medii și mici, la Arad
Potrivit Ministerului Dezvoltării, cele 30 de creşe vor fi construite în Cluj-Napoca, Slobozia Bradului – Vrancea (creşe mari, pentru 110 copii), Sibiu, Braşov, Tulcea, Pecica – Arad, Odobeşti – Vrancea, Vânători – Mureş (creşe medii, pentru 70 de copii), Corund – Harghita, Şimoneşti – Harghita, Siret – Suceava, Baciu – Cluj, Breaza – Prahova, Sânsimion – Harghita, Bălceşti – Vâlcea, Teţchea – Bihor, Ştefăneşti – Argeş, Uricani – Hunedoara, Babadag – Tulcea, Lăzăreni – Bihor, Potlogi – Dâmboviţa, Negreşti – Vaslui, Vicovu de Sus – Suceava, Zlatna – Alba, Tarna Mare – Satu Mare, Murgeni – Vaslui, Nădlac – Arad, Comăneşti – Bacău, Hârşova – Constanţa şi Ciucsângeorgiu – Harghita (creşe mici, pentru 40 de copii).
Creşele vor fi construite conform unui proiect tip, elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vine în ajutorul autorităţilor publice locale şi va diminua semnificativ timpul necesar construcţiei, se precizează în comunicat.
Panouri solare
Clădirile vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!