ARAD. Fermele mici au șansa dezvoltării prin accesarea de fonduri europene. Sesiunea de primire a cererilor de finanțare se va deschide pe 27 august, fiind vorba de submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”. Fondurile disponibile pentru sM 6.3, perioada de tranziție, sunt de 87.000.000 euro, din care 26.100.000 euro pentru zona montană.
Pentru depunerea unui proiect pe sM 6.3, solicitantul trebuie să aibă o exploatație agricolă a cărei dimensiune economică să fie cuprinsă între 4.000 – 11.999 de Euro S.O. (valoare producție standard) și care să fie înregistrată cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului, în Registrul Unic de Identificare – APIA și/ sau în Registrul Național al Exploatațiilor – ANSVSA, ANZ, sau la Primărie în Registrul agricol, fie în nume propriu (persoană fizică), fie sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului prin intermediul submăsurii 6.3. De asemenea, planul de afaceri va fi întocmit conform modelului din Anexa nr. 3 la Ghidul solicitantului și trebuie să conțină cel puțin următoarele: *prezentarea situației inițiale a exploatației agricole; *prezentarea țintelor și obiectivelor propuse pentru dezvoltarea exploatației agricole; *prezentarea detaliată a acțiunilor, inclusiv cele legate de sustenabilitatea mediului și de utilizarea eficientă a resurselor, necesare pentru dezvoltarea exploatației agricole, formarea sau consilierea.
Pentru obținerea sprijinului financiar, trebuie îndeplinite toate condițiile de eligibilitate. De asemenea, pentru obținerea punctajului de selecție necesar şi încadrarea în categoria proiectelor selectate pentru finanțare, este importantă îndeplinirea criteriilor de selecție prevăzute în Ghidul solicitantului pentru
sM 6.3.
Acordarea banilor
Sprijinul pentru dezvoltarea fermelor mici se va acorda sub formă de sumă forfetară, în două tranșe, astfel: *75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finanțare; *25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri. Sprijinul public nerambursabil este de 15.000 de euro și se acordă în vederea dezvoltării și modernizării exploatației agricole, a îmbunătățirii performanței generale a acesteia. Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de afaceri.
Ghid pe pagina AFIR
Solicitanții pot consulta pe pagina AFIR Ghidul Solicitantului pentru sM 6.3, în procedura specifică
măsurii şi submăsurii 6.3 pe pagina de internet www.afir.info. Material informativ conține și un model de Plan de afaceri și informații concrete care permit fiecăruia dintre cei interesați de aceste linii de finanțare să obțină datele relevante pentru a decide accesarea sprijinului financiar, potrivit nevoilor reale ale exploatației agricole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!