ARAD. Sunt vechi de peste 30-40 de ani, sunt amplasate în spaţii urâte şi arată ca nişte scaune de tortură… Nu este o ghicitoare foarte greu de rezolvat. Este vorba despre dotările din cabinetele stomatologice din… şcoli! Sunt printre primele lucruri pe care le văd copiii care ajung aici şi alimentează, din păcate, dar pe foarte bună dreptate, o frică inimaginabilă de dentist.
Un control al reprezentanţilor autorităţilor a relevat ceva ce se ştia deja de multă vreme. Biroul Învăţământ, Sănătate din cadrul Primăriei Municipiului a întocmit o solicitare „privind achiziţionarea de unituri dentare noi pentru Cabinetele Medicale Şcolare de Stomatologie din unităţile de învăţământ preuniversitare din Municipiul Arad”.
40 de ani
„Uniturile dentare” – căci aşa se numesc celebrele scaune stomatologice – care există în dotarea cabinetelor, au o vechime de peste 30 de ani şi unele de peste 40 de ani. Conform raportului, „starea de deteriorare, uzura fizică şi morală este de peste 70-90%”! S-a ajuns astfel ca ele să fie complet inutile: „nu au capacitatea de a funcţiona la cerinţele şi standardele actuale şi nu se încadrează în normele igienico-sanitare respectiv normele prevăzute de lege”, conform raportului oficial.
Orice încercare se a le repara este, de asemenea, fără speranţă. Pentru că, fiind atât de vechi, nici măcar piese de schimb nu se mai găsesc: „nu mai există piese de schimb pentru aceste modele deoarece fabrica producătoare IOR s-a desfiinţat de mai mult timp, ele funcţionează momentan pe baza unor improvizaţii şi în orice moment există riscul ca o defecţiune să nu mai poată fi remediată”.
Neîncredere…
Nu în ultimul rând, administraţia locală are în vedere şi impactul asupra copiilor. Care ar putea rămâne marcaţi pe viaţă de o frică inexplicabilă de stomatolog. „Un alt aspect care nu trebuie neglijat este impactul vizual asupra copiilor (pacienţilor) aparatele fiind scorojite, ruginite pe alocuri şi complet inestetice, neinspirând încredere în tratamentele stomatologice efectuate la aceste cabinete”.
75.000 lei
Acestea fiind datele din raportul înaintat pentru o cerere de finanţare, Primăria pregăteşte o achiziţie aşteptată, necesară şi de care vor beneficia copiii. Pentru două unituri dentare noi este nevoie de 75.000 lei, bani prevăzuţi în bugetul local. Conform legii, aparatura trebuie asigurată din fonduri de la autoritatea publică locală. Menţionăm, în municipiu există în total şase cabinete stomatologice şcolare. Anul trecut s-au achizionat primele două unituri noi.
Verificare tehnică
În cursul lunii noiembrie a anului trecut, la nivelul primăriei a ajuns o adresă din partea Centrului Judeţean de Aparatură Medicală Arad „ca urmare a verificării tehnice a aparaturii medicale de la Cabinetele Medicale Şcolare de Stomatologie”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!