ARAD. Inevitabilul s-a produs! Finanţiştii au oprit lucrul şi au declanşat o grevă spontană, ieri, după ce zvonurile conform cărora aproximativ 100 de persoane îşi vor pierde locul de muncă şi alte câteva zeci vor fi transferate la Timişoara au început să se confirme. Nemulţumirea angajaţilor din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad nu are la bază doar numărul concedierilor care vor fi făcute, ci şi faptul că, la nivel de regiune, din totalul de persoane ce ar urma să părăsească sistemul, nu mai puţin de 50% sunt din Arad.
Angajaţii arădeni se consideră nedreptăţiţi faţă de alte judeţe şi consideră că sunt pedepsiţi pentru că „nu suntem un judeţ USL”. Pe de altă parte, disponibilizările anunţate nu au ţinut cont, după cum explică greviştii, de faptul că Aradul este un oraş de tranzit şi că, după Constanţa, este oraşul cu cel mai mare volum de mărfuri tranzitate.
Ce vor face în continuare? Rămâne de văzut. Greviştii şi liderul lor de sindicat au spus că vor continua acţiunile de protest, iar, cel mai probabil, în zilele următoare noi acţiuni spontane vor avea loc pe holurile Fiscului. Asta, în condiţiile în care memoriul înaintat Prefecturii va rămâne fără răspuns şi nicio altă autoritate publică nu va lua atitudine faţă de situaţia salariaţilor din Finanţe.
Aproximativ 200 de angajaţi din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad au oprit lucrul şi au intrat în grevă spontană. Acţiunea a început miercuri, la ora 14:30, iar salariaţii Finanţelor nu s-au mai întors în birouri, rămânând în grevă până la finalizarea programului de lucru. Nemulţumirile arădenilor sunt legate în special de modul în care se va reorganiza Fiscul din momentul înfiinţării structurilor regionale.
„Considerăm că nu s-a procedat unitar la nivel naţional în ce priveşte stabilirea numărului de posturi care vor fi desfiinţate şi a celor care vor fi transferate la Direcţia Regională. Urmare a acestui algoritm, total aleatoriu, Fiscul arădean trebuie să disponibilizeze 98 de angajaţi, iar alţi 45 vor fi transferaţi la Timişoara. Acestea, în condiţiile în care judeţul Arad are indicatori de performanţă care ne situează între primele judeţe la nivel naţional”, punctează Ioan Trifa, liderul sindicaliştilor din Finanţe.
Dezvoltare, pe alese
„Se pare că doar formal regionalizarea înseamnă o dezvoltare unitară, echilibrată şi armonioasă a tuturor structurilor componente (judeţe). În realitate este evident că eventualele beneficii ale reorganizării le vor culege doar capitalele de regiune, sacrificând celelalte judeţe prin disponibilizări de personal şi deplasări cu cheltuieli suplimentare”, mai spus Trifa.
Din vina USL-ului?
Conflictul de la Fisc a ajuns de câteva zile şi în sferele politicii. Dacă pe de o parte acuzele aduse de democrat-liberali pot fi considerate reacţii ale opoziţiei la proiectul social-liberal, pe de altă parte şi angajaţii intraţi în grevă arată cu degetul către USL. „În rândul angajaţilor din DGFP Arad se vorbeşte că ar exista o legătură între ceea ce se întâmplă şi faptul că nu suntem un judeţ USL- ist”, susţin sindicaliştii într-un memoriu înaintat Prefecturii Arad.
De partea cealaltă, deputatul Flavius Măduţa – PSD Arad – s-a întâlnit cu vicepreşedintele ANAF, Mihail Constantin, susţinând că este nemulţumit de modul în care s-a decis reorganizarea la nivel de Arad.
Se lucrează cu publicul
Nu toate birourile au fost închise în timpul grevei. Birourile unde se lucrează cu publicul şi implicit Trezoreria au rămas deschise astfel încât arădenii să nu fie victime colaterale ale protestului de la Fisc.
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!