Direcţia Finanţelor Publice Arad pune la dispoziţia doritorilor caiete de sarcini pentru participarea la două licitaţii. Ambele licitaţii se referă la achiziţii de combustibil solid şi lichid pentru încălzire în iarna 2009-2010.
Instituţia arădeană doreşte să cumpere 270 de tone de lemn de foc, de esenţă tare, cu putere calorică mare. Întreaga cantitate urmează să fie împărţită astfel: 50 de tone la Pecica, 110 tone la Gurahonţ şi 110 tone la Pâncota. În caietul de sarcini se specifică faptul că, în eventualitatea în care va fi nevoie, se poate face un act adiţional prin care contractul poate fi prelungit, dar pentru maxim 33 la sută din valoarea contractuală, care este de 58.824 de lei.
18.000 de litri de motorină
O altă licitaţie organizată de către Finanţe se referă la achiziţia a 18.000 de litri de motorină, tot pentru încălzirea sediilor din localităţile din judeţ. Întreaga cantitate va fi împărţită între două localităţi, respectiv între Lipova şi Săvârşin, în părţi egale. Pentru motorină valoarea contractuală estimativă este de 63.025 de lei.
Mai scump decât pe piaţă
Nişte calcule simple dezvăluiesc faptul că instituţia publică, finanţată din bani publici, estimează contractele la valori mai mari decât pe piaţa liberă. Dacă împărţim 58.824 de lei la 270 de tone de lemn de esenţă tare rezultă o valoare de aproximativ 218 lei pe tonă. Pe piaţa liberă acelaşi lemn de esenţă tare este vândut cu sume cuprinse între 50 şi 60 de euro pe tonă, cu posibilitate de discount pentru cantităţi mari.
În ceea ce priveşte motorina, 63.025 de lei sunt oferiţi pentru 18.000 de litri. Un alt calcul simplu relevă faptul că Finanţele sunt dispuse să plătească pentru un litru de carburant un preţ de 3,501 lei. O comparaţie cu preţurile de la pompă, din benzinării, scoate la iveală faptul că la Peco se cumpără motorină mai ieftină, aici fiind preţuri de 3,48 de lei la unul dintre furnizori pentru sortimentul Euro Diesel 5. Iar pentru încălzirea imobilelor cu siguranţă nu va fi cumpărată motorină de cea mai bună calitate.
Preţul cel mai mic
Într-adevăr, ambele licitaţii vor fi câştigate de societatea care oferă preţul cel mai mic. Cu toate acestea, Direcţia Finanţelor Publice ar putea beneficia de preţuri mai bune dacă valoare estimativă a contractelor ar fi mai mică. În plus, pentru cantităţi industriale, cum sunt comandate de către Finanţe, se oferă un preţ mult mai mic decât cel de pe piaţa liberă, nu mai mare, cum au procedat reprezentanţii instituţiei care au întocmit caietul de sarcini pentru participarea la licitaţii.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!