În rândurile de mai jos ne-am propus să parcurgem acest caz pas cu pas, pe parcursul a mai multor episoade.
Şi începe cu ianuarie 2009, când Uţu Rohozneanu, Ioan Vivi Fizidean, fraţii Dragoman, precum şi alte persoane, considerate a fi executanţi ai ordinelor „Împăratului”, au fost arestate pentru fapte deoseobit de grave: tentativă de omor (săvârşită asupra unuia dintre inculpaţii din dosarul Trifa – Florin Moldovan), zeci de fapte de şantaj, ameninţare şi fapte săvârşite cu o violenţă ieşită din comun, după cum însuşi procurorul şef al DIICOT Arad le califica la acea dată.
După aproximativ şase luni de la arestarea preventivă a clanului Rohozneanu, alte persoane cunoscute ca având legături cu lumea interlopă au ajuns în faţa procurorului. Şi nu a oricărui procuror, ci a unuia venit de la Parchetul General, cel care a primit dosarul Trifa Traian spre rezolvare. Cazul morţii fiului fostului judecător Ioan Trifa a atârnat greu în ochii Justiţiei.
După moartea lui Traian Trifa, în mai 2004, poliţiştii, procurorii, medicii legişti şi criminaliştii nu au reuşit să-i prindă pe autori şi nici să furnizeze vreun suspect principal, dosarul rămânând cu autor necunoscut. În declaraţia dată după decesul lui Traian, fostul judecător Ioan Trifa a indicat şi motivele acestui eşec: ‘’Arăt de la bun început şi apreciez şi eu că în mod deliberat şi cu rea credinţă, anchetatorii nu au efectuat cercetări sub aspectul unei infracţiuni de omor, locul în care a fost descoperit cadavrul fiind cercetat abia la câteva zile după ce cadavrul a fost găsit şi după ce în acel loc a avut acces orice persoană care a dorit să se afle acolo, relevantă fiind împrejurarea că în acel loc nu a fost identificată nicio urmă sau probă care să ajute la aflarea adevărului. Mai arăt că nu s-a încercat de către criminalişti identificarea şi ridicarea vreunor urma dactiloscopice nici din automobilul în care s-a aflat fiul meu, pentru a se descoperi dacă în afară de el şi martorul Palcu Cristian nu s-au aflat şi alte persoane, şi nici de pe telefonul mobil deşi, potrivit celor afirmate într-o discuţie privată de procurorul Vlai George care a investigat cauza, cartela de telefon nu s-a aflat în poziţia normală, fiind întoarsă invers. Mai arăt că unii dintre martorii care au fost audiaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad mi-au spus că declaraţiile le-au fost dictate de către unul dintre poliţişti, declaraţiile nefiind luate de către procuror aşa cum cere legea; şi că au fost ameninţaţi ‘’să fie atenţi la ceea ce declară deoarece sunt tineri şi au viitorul în faţă.’’
Un procuror acuză
În contextul acestei declaraţii, în care Ioan Trifa indica numele unor copii de poliţişti ca fiind autori ai crimei sau cel puţin martori, drumul până la suspectarea, arestarea şi condamnarea lui Răchită şi Moldovan pentru moartea lui Traian Trifa e lung.
Tatăl lui Traian Trifa a recuzat toţi procurorii Curţii de Apel Timişoara şi a solicitat ca dosarul morţii fiului său să fie anchetat de Parchetul General. Dosarul a ajuns iniţial în mâinile unui procuror bucureştean, fără rezultate, iar mai apoi la procurorul Marian Gherman. În vara lui 2009, acesta descindea la Arad, efectuând o serie de arestări preventive, arestarea lui Adrian Şuteu, la sfârşitul lui august 2009, pentru şantaj, tentativă de omor, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, fiind legată de numele acestui procuror.
Preţul libertăţii
Citiţi în ziarul de luni preţul pe care Adrian Şuteu spune că l-a plătit pentru a fi eliberat şi despre ce poliţist şi procuror spune acesta că i-ar fi forţat mâna.
Fizi si Utu “administreaza” probe in cazul Trifa
Citiți principiile noastre de moderare aici!