„Inspectorii de muncă continuă să identifice cazuri de muncă fără forme legale deşi acest gen de muncă prezintă o serie de dezavantaje atât pentru lucrător cât şi pentru angajator. La începutul acestei săptămâni, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului de Relaţii de Muncă au constatat faptul că la un angajator (care are ca obiect de activitate «activităţi generale de curăţenie a clădirilor») au prestat activităţi 287 de persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, din care 193 sunt femei. Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de cinci persoane constituie infracţiune, cazul se află în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, mai exact a Seviciului de Investigare a Fraudelor”, precizează reprezentanţii ITM Arad.
Dezavantaje pentru angajati
Inspectorii muncii amintesc că munca „la negru” implică dezavantajul pentru lucrător de a nu avea calitatea de asigurat, nu beneficiază de vechime în muncă, nu beneficiază de şomaj, nu are dreptul la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente de muncă, boli profesionale şi nu beneficiază de asigurări de sănătate.
Ce risca angajatorii?
Munca fără forme legale implică riscuri şi pentru angajator cum ar fi: amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă;
închisoare de la unu la 2 ani sau cu amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă( art.264 alin.3 din Codul Muncii); imposibilitatea unui control asupra lucrătorului în legătură cu calitatea şi cantitatea muncii. De asemenea, angajatorul nu poate angaja răspunderea civilă şi penală pentru lucrătorii care produc pagube la locul de muncă etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!