Primăria Municipiului Arad are semnat un contract pe mai mulți ani cu firma din Hunedoara. Aceasta se ocupă de dezinsecție, dezinfecție și deratizare (DDD) pe peste 12 milioane de metri pătrați de parcuri, aliniamente stradale, spații verzi, pe 7 mii de metri pătrați de platforme de precolectare a deșeurilor menajere, 145 de mii de metri pătrați de canale deschise pentru ape meteorice, pe 11 mii de metri pătrați de locuri de joacă, pe malurile apelor, pe 11 de mii de metri pătrați de clădiri din subordinea Consiliului Local, aproape 95 de mii de metri pătrați de școli generale, licee și grădinițe, 25 de mii de metri pătrați de cămine de vizitare a rețelei de canalizare a municipiului. Tot în contractul Primăriei sunt prevăzute și tratamentele aeriene pe suprafața de 62 de milioane de metri pătrați a municipiului Arad. Așadar, aceeași companie care a făcut dezinsecția în urma căreia în jur de 40 de copii au ajuns la spital, face și dezinsecția aeriană a municipiului.
Achiziționată în decembrie
Liceul Teoretic „Adam Muller Guttebrunn” a achiziționat serviciile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare pe 17 decembrie, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice, însă operaţiunile au fost făcute pe 10 ianuarie. Conform informațiilor neoficiale pe care le deținem, achiziția s-a făcut mai repede pentru că suma necesară era disponibilă la finalul anului, în timp ce dezinsecția s-a făcut, de fapt, în ianuarie, pentru a-i prelungi termenul de valabilitate. La Liceul German a fost vorba despre dezinsecția, dezinfecția și deratizarea clădirii pe o suprafață de 5.234 de metri pătrați, respectiv deratizarea terenului și a curții pe 12.792 de metri pătrați. În total, Liceul a plătit firmei din Hunedoara 2.692 de lei fără TVA.
În ultima zi
Cu toate că procedura spune că trebuie să treacă 72 de ore de la momentul realizării DDD până în momentul în care sălile dezinfectate sunt folosite – lucru respectat la Liceul German – este nefiresc faptul că școala a avut la dispoziție perioada 21 decembrie 2019-12 ianuarie 2020, perioadă în care clădirile au fost goale, elevii fiind în vacanță, însă administrația instituției a ales să facă dezinsecția în ultima zi de vacanță, adică pe 10 ianuarie, cu trei zile înainte ca elevii să se întoarcă în bănci.
Și în alte școli
Acest lucru se întâmplă nu doar la Liceul German, ci în mai toate instituțiile de învățământ: dezinsecția este lăsată pentru ultima zi de vacanță, indiferent că este vorba despre vacanța de iarnă, ce ține trei săptămâni, sau cea de vară, care ține aproape trei luni. Mai multe cadre didactice care au acceptat să vorbească despre subiect cu noi au spus că se face astfel pentru ca perioada de valabilitate a DDD să fie cât mai lungă. Cât de sigură este, însă, realizarea DDD în ultima zi de vacanță, ne demonstrează situația apărută acum, la Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn”.
Elevi de la Liceul German, la spital după deratizarea în şcoală
Trimite articolul
XPe cind otraveau astia de de zor, erau destui romîni care cereau sa zboare si deasupra gradinilor lor!
Despre ce dezinsecție vorbim? În ultimele trei veri nu se putea ieși seara din casa din cauza țânțarilor!
Si cand te gindesti, ce salari colosale primesc cei de la anticoruptie. Frumoasa si interesanta licitatie, cu gust de iz politic